filteri close
Objavljeno: 22.04.2024. Image source: Foto: Pixabay/skeeze
300x600

Trčanje, kao vid fizičke aktivnosti ima sve veću popularnost poslednjih nekoliko godina. Maratoni širom sveta su opet "trendi". Ako ste propustili ovo i sad planirate da počnete da trčite, evo o čemu treba da vodite računa.

Za početak : Uverite se da ste spremni

Veća je verovatnoća da ćete se povrediti ako niste bili veoma aktivni u poslednje vreme, pa polako, čak i ako se osećate odlično. Ako ste stariji od 50 godina i niste redovno vežbali neko vreme, ili imate dugotrajno stanje poput dijabetesa ili srčanih oboljenja, razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete da trčite.

Testirajte nivo svoje kondicije

Možda imate neku predstavu o tome koliko ste u formi, ali dobro je imati brojeve za upoređivanje. Izmerite svoj puls neposredno pre i posle hodanja milju. Uradite isto za trčanje od 1,5 milje (ako se osećate dovoljno u formi) i merite vreme. Otprilike posle 6 nedelja trčanja, ponovo proverite te brojeve - oni vam mogu reći nešto o tome koliko ste daleko stigli.

Postavite cilj

Teško je negde stići ako ne znaš kuda ideš. Da li želite da završite 5K trku? Smršati? Da poboljšate svoje zdravlje? Odlučite šta želite da uradite da biste mogli da napravite pravi plan koji će vam pomoći da stignete tamo. I ne zaboravite da izmerite svoju  težinu, krvni pritisak - šta god da je povezano sa vašim ciljem - kako biste mogli da pratite svoj napredak. To će vam pomoći da ostanete motivisani.

Saveti za početnike u trčanju

Start Easy

Možete početi hodanjem i početi da trčite postepeno, kako vam je prijatno. Dobar cilj je da dobijete najmanje 150 minuta nedeljno „umerene aerobne aktivnosti“, poput hodanja, ili 75 minuta „snažne aerobne aktivnosti“, poput trčanja. Rasporedite te minute na nedelju dana.

Slušajte svoje telo

Ako vam se zavrti u glavi, ako vam je  muka ili ne možete da dođete do daha, prestanite - verovatno ste preterali. Budite fleksibilni sa svojim rasporedom dok počnete. Uzmite nekoliko slobodnih dana da povratite snagu ako je potrebno.

Ohladite se

Ovo omogućava da se vaš puls i krvni pritisak vrate u normalne opsege nakon trčanja. Radite to na isti način na koji ste se zagrejali: usporite i hodajte još 5 do 10 minuta.

Odmorite se

Prirodno je da započnete svoj novi hobi sa entuzijazmom, ali nemojte preterivati. Osim što polako počinjete, takođe morate da se pobrinete da date svom telu pauzu. To vas može sprečiti da se povredite i izgorite. U stvari, „dani odmora“ mogu biti podjednako važni kao i „dani trčanja“ za vaše zdravlje i za povećanje brzine i udaljenosti. Oni daju vašem telu šansu da se oporavi i ojača.

12 razloga da počnete da vežbate već danas