filteri close
Objavljeno: 12.05.2024. Image source: Medik
300x600

Promena ishrane smanjuje srčane bolesti za skoro 50 odsto

Ishrana bogata povrćem, voćem, proteinima i mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem masnoća može biti ključna u borbi protiv srčanih oboljenja, posebno kod žena koje su se suočile sa dijagnozom raka dojke. 

Naučna istraživanja pokazuju da takav režim ishrane smanjuje rizik od srčanih bolesti za gotovo polovinu u poređenju sa ishranom koja uključuje visok unos masnoća, crvenog mesa i mesnih prerađevina.

Osim toga, zdrave prehrambene navike usvojene pre i nakon lečenja raka mogu značajno umanjiti opasnost od hroničnih aritmija i venozne tromboembolije.

BORANIJA, "kraljica dijeta"- zdravstveni benefiti

Ovi podaci dolaze iz Istraživačkog centra Kajzer permanente, gde je naglašeno da su žene koje su lečene od raka dojke izložene većem riziku od kardiovaskularnih bolesti.

Tretmani protiv raka dojke mogu biti kardiotoksični, pa zajedno sa nezdravim životnim navikama poput loše ishrane, nedostatka fizičke aktivnosti i pušenja dodatno povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Međutim, istraživanje koje je obuhvatilo preko 3.400 slučajeva agresivnog raka dojke ukazuje na važnost konzumiranja mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masnoća i orašastih plodova, uz istovremeno smanjenje unosa soli.

Jedan od vodećih autora studije, Dr Isak Irgas ističe da iako je zdrava ishrana korisna, njen efekat može varirati u zavisnosti od vrste tretmana raka. Najbolji rezultati u prevenciji srčanih bolesti zabeleženi su kod pacijentkinja koje su tretirane Antraciklinom, lekom koji cilja i uništava ćelije raka.

Skriveni simptomi sindroma policističnih jajnika (PCOS)

S obzirom na podatke Svetske zdravstvene organizacije, rak dojke predstavlja jedan od najčešćih oblika kancera među ženama, sa preko 3 miliona novih slučajeva i 670 hiljada smrtnih ishoda u 2022. godini. Rizik od oboljevanja raste sa godinama, pri čemu žene starije od 70 godina imaju više od 4 odsto šanse da obole od ove bolesti.

Ovi podaci naglašavaju važnost zdravih životnih navika i pravilne ishrane, ne samo kao preventivne mere protiv raka, već i kao zaštite od srčanih bolesti, posebno kod onih koji su već u riziku ili se leče od raka dojke.