filteri close
Objavljeno: 15.06.2024. Image source: Pexels
300x600

Kako izbeći opekotine, prerano starenje i ozbiljne zdravstvene probleme uz pomoć kreme za sunčanje i drugih zaštitnih mera.

Sa dolaskom toplih dana i sve većim intenzitetom sunčevih zraka, zaštita od sunca postaje ključna tema o kojoj svi treba da vode računa. 

Sunčevi zraci, iako prijatni, mogu biti veoma štetni za našu kožu. Da bismo izbegli opekotine, prerano starenje kože, pa čak i ozbiljnije zdravstvene probleme poput raka kože, neophodno je koristiti adekvatnu zaštitu.

Sunčevi zraci sastoje se od UV (ultravioletnih) zraka koji se dele na UVA i UVB. UVA zraci prodiru duboko u kožu i glavni su uzročnici starenja kože i formiranja bora. UVB zraci su odgovorni za opekotine i direktno oštećenje DNK ćelija, što može dovesti do raka kože

Da bismo se zaštitili, potrebno je koristiti kreme za sunčanje koje blokiraju oba tipa zraka.

SPF (Sun Protection Factor) je broj koji označava koliko dugo možete biti na suncu bez rizika od opekotina u odnosu na vreme kada ne koristite zaštitu. Na primer, ako inače dobijete opekotine za 10 minuta, krema sa SPF 30 će vam omogućiti da budete na suncu 30 puta duže, što je 300 minuta, pre nego što dobijete opekotine.

Međutim, bitno je naglasiti da nijedna krema nije 100% efikasna. Krema sa SPF 30 blokira oko 97% UVB zraka, dok SPF 50 blokira oko 98%. Razlika nije velika, ali može biti značajna za one sa veoma osetljivom kožom ili onima koji provode puno vremena napolju.

Izbor SPF faktora zavisi od više faktora kao što su tip kože, vreme provedeno na suncu i aktivnosti koje planirate. Evo nekoliko preporuka:

- Svetla i osetljiva koža: Ljudi sa svetlom i osetljivom kožom koja lako dobija opekotine trebalo bi da koriste kreme sa visokim SPF faktorom, 30 ili više. Takođe, preporučuje se korišćenje širokog spektra zaštite koja štiti od oba tipa UV zraka.

- Tamna koža: Iako tamniji ten ima prirodnu zaštitu od sunca, i dalje je neophodno koristiti kremu za sunčanje, po mogućstvu sa SPF 15 ili 30. Tamnija koža takođe može dobiti opekotine i biti podložna dugoročnim oštećenjima.

- Deca i bebe: Njihova koža je izuzetno osetljiva, pa je najbolje koristiti kreme sa SPF 50 i više, koje su posebno formulisane za dečiju kožu.

- Aktivnosti na vodi ili sport: Ako planirate da provodite vreme u vodi ili se bavite sportom na otvorenom, birajte vodootporne kreme sa visokim SPF faktorom, 30 ili više, i ponovo ih nanosite svakih 2 sata ili nakon svakog izlaska iz vode.

Krema za sunčanje treba da se nanese u dovoljnoj količini – odrasloj osobi potrebno je oko 30 grama (oko 2 kašike) za celo telo. Krema se nanosi 15-30 minuta pre izlaska na sunce kako bi imala vremena da se upije i formira zaštitni sloj. Ponovno nanošenje je ključno, posebno nakon znojenja, kupanja ili brisanja peškirom.

Pored korišćenja kreme za sunčanje, važno je slediti još nekoliko pravila:

- Izbegavajte direktno sunce između 10h i 16h kada je UV zračenje najjače.

- Nosite zaštitnu odeću, šešire sa širokim obodom i naočare za sunce sa UV zaštitom.

- Hidrirajte se redovno, jer sunce može brzo izazvati dehidraciju.

- Vodite računa o tome da zaštitite usne balzamom za usne sa SPF faktorom.

Sunce može biti naš prijatelj ako mu pristupamo sa merom i odgovarajućom zaštitom. Uživajte u toplim danima, ali ne zaboravite da zaštitite svoju kožu – ona će vam biti zahvalna.