filteri close
Objavljeno: 04.11.2022. Image source: Foto: Pexels/Alena Darmel
300x600

Život sa hroničnim bolom - koji se najčešće javlja u leđima, kuku, kolenu ili stopalu - može predstavljati značajna ograničenja za naše svakodnevno funkcionisanje, društvene interakcije i sposobnost za rad.

Nova studija otkrila je na koje načine i kratkoročni i dugotrajni hronični bol mogu uticati na nas kasnije u životu. Istraživači su analizirali zdravstvene podatke od preko 12.000 evropskih učesnika koji su svi rođeni 1958. godine. Počevši od prosečne starosti od 44 godine, oko 50% ukupnog broja učesnika prijavilo je bol koji je trajao jedan ili više dana. 

Studijski tim je nastavio da prikuplja podatke o učesnicima i u narednim godinama. Nalazi su pokazali da su oni koji su iskusili ili kratkoročni ili dugotrajni bol počevši od 44 godine verovatnije prijavili nastavak bola i loše opšte zdravstveno stanje u narednih 20 godina. Ova veza je bila najčešća među ljudima sa hroničnim bolom. Istraživači su definisali hronični bol kao bol koji je trajao u periodu od tri meseca ili više, dok je kratkoročni bol karakterisan bolom od manje od tri meseca do samo jednog dana.

Zašto je za lečenje hroničnog bola potreban multidisciplinarni pristup?

Pored kontinuiranog bola kasnije u životu, nalazi studije su otkrili vezu između hroničnog bola prijavljenog u 44. godini i lošijeg mentalnog zdravlja, pesimističnog pogleda na budućnost i nedostatka zaposlenja kod učesnika do sredine 50-ih. Takvi nalazi su zasnovani na podacima učesnika koje su sami prijavili u vezi sa osećanjem depresije, nivoima energije, malaksalošću, kvalitetom sna i još mnogo toga. Ova veza nije primećena u vezi sa kratkotrajnim bolom doživljenim u dobi od 44 godine. 

Pošto hronični bol može biti višestruko zdravstveno pitanje koje često uključuje fizičko zdravlje, mentalno zdravlje i način života, stručnjaci naglašavaju potrebu za sveobuhvatnijim metodama lečenja koje će zadovoljiti sve aspekte stanja, i to što ranije to bolje. 

Pomozite svom telu: Evo kako da se oslobodite hroničnog bola u vratu, leđima, glavi...