filteri close
Objavljeno: 03.09.2022. Image source: Foto: Pixabay/Tumisu
300x600

Demenciju Levijevih tela je teško dijagnostikovati, a donedavno je često pogrešno dijagnostikovana kao Alchajmerova ili Parkinsonova bolest.

Alchajmerova bolest je najčešći tip demencije. Obično se dijagnostikuje u dobi od 65 godina ili više, ali rani početak Alchajmerove bolesti može početi već u 30-im godinama. Demencija sa Levijevim telima često počinje oko 50-e godine ili u starijem dobu.

Pošto demencija Levijevih tela i Alchajmerova bolest pokazuju slične osobine, često može doći do greške u dijagnozi. Međutim prema studiji iz 2019. godine, demencija sa Levijevim telima deli mnoge simptome i sa Parkinsonovom bolešću.

Trenutno, nijedan test ne može sa sigurnošću dijagnostikovati demenciju Levijevih tela, a različite vrste demencije dele mnoge zajedničke karakteristike, što je razlog zašto  ih je teško dijagnostikovati. 

Znaci i simptomi demencije Levijevih tela

Razlikuje se demencija  saLevijevim telima po prisustvu Levijevih tela u mozgu. Levijeva tela se javljaju kada se proteini alfa-sinukleina skupljaju. U zdravim mozgovima, ovi proteini pomažu u komunikaciji moždanih ćelija. Ali kod demencije Levijevih tela, oni se međusobno vezuju unutar nervnih ćelija, ometajući ćelijsku funkciju. Nažalost, trenutna skeniranja mozga ne mogu otkriti Levijeva tela u živim mozgovima, tako da dijagnoza ne može biti konačna samo na osnovu skeniranja.

Jedan od simptoma koji razlikuje Levijevo telo od drugih demencija je parkinsonizam, ili problemi sa kretanjem. Još jedan jedinstveni simptom je poremećaj ponašanja u REM spavanju, takođe čest kod Parkinsonove bolesti. Ali studija iz 2018. godine je zaključila da poremećaj ponašanja u REM spavanju izgleda manje uobičajen kod Alchajmerove bolesti.

Sve što treba da znate o Levi Bodi demenciji

Drugi osnovni simptomi demencije Levijevih tela uključuju vizuelne halucinacije, kognitivne fluktuacije i opštu demenciju. Podržavajući klinički znaci uključuju padove ili nesvesticu, zatvor ili inkontinenciju, poteškoće sa regulacijom krvnog pritiska i promene raspoloženja i ličnosti. Međutim, mnogi od ovih sekundarnih simptoma su takođe u skladu sa Alchajmerovom i drugim demencijama, što otežava dijagnozu specifičnu za Levijeva tela.

Kako istraživači identifikuju više biomarkera i simptoma za Levijevo telo koji ga izdvajaju od drugih demencija, dijagnoza bi trebalo da postane pristupačnija i tačnija.