Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Zašto je važan kalijum i ishrani i u kojoj hrani ga najviše ima?
Kalijum je jedan od sedam esencijalnih makrominerala. Ljudsko telo zahteva najmanje 100 miligrama kalijuma dnevno da podrži ključne procese, a zdravstvene organizacije preporučuju unos od 2000 do 4000 miligrama.
Kalijum je neohodan za zdravo funkcionisanje organizma, jer:
- smanjuje rizik od moždanog udara
-snižava krvni pritisak i poboljšava kardiovaskularno zdravlje(nizak unos kalijum je više puta povezan sa visokim krvnim pritiskom i kardiovaskularnim oboljenjima. Održavanje malog unosa natrijuma je od suštinskog značaja za snižavanje krvnog pritiska, ali je i unos kalijuma isto toliko bitan. Povećan unos kalijuma uz smanjenje natrijuma je presudno za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti)
-održava kosti i mišiće(hrana bogata kalijumom održava alkalno okruženje u telu, za razliku od acidoze. Acidoza može izazvati izlučivanje azota, gubitak gustine kostiju i gubitak mišića. Unos kalijuma može pomoći očuvanju mišićne mase kod starijih osoba)
-smanjuje stvaranje kamenca u bubregu
Najbolji izvori kalijuma su sveže zelenilo, avokado, paradajz, pomorandža, mandarine, banane, mleko, krompir i pasulj. Obrada značajno smanjuje količinu kalijuma u namirnicama.
Simptomi niskog nivoa kalijuma su:
-slabost i umor
-bol u mišićima
-kostipacija
Nizak nivo kalijuma se može dijagnostikovati pomoću jednostavnih testova krvi i tretirati izmenama u ishrani.