filteri close
Objavljeno: 03.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/Nile
300x600

Kalijum je jedan od sedam esencijalnih makrominerala. Ljudsko telo zahteva najmanje 100 miligrama kalijuma dnevno da podrži ključne procese, a zdravstvene organizacije preporučuju unos od 2000 do 4000 miligrama.

Kalijum je neohodan za zdravo funkcionisanje organizma, jer:

- smanjuje rizik od moždanog udara

-snižava krvni pritisak i poboljšava kardiovaskularno zdravlje(nizak unos kalijum je više puta povezan sa visokim krvnim pritiskom i kardiovaskularnim oboljenjima. Održavanje malog unosa natrijuma je od suštinskog značaja za snižavanje krvnog pritiska, ali je i unos kalijuma isto toliko bitan. Povećan unos kalijuma uz smanjenje natrijuma je presudno za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti)

-održava kosti i mišiće(hrana bogata kalijumom održava alkalno okruženje u telu, za razliku od acidoze. Acidoza može izazvati  izlučivanje azota, gubitak  gustine kostiju i gubitak mišića. Unos kalijuma može pomoći očuvanju mišićne mase kod starijih osoba)

-smanjuje stvaranje kamenca u bubregu

Najbolji izvori kalijuma su sveže zelenilo, avokado, paradajz, pomorandža, mandarine, banane, mleko, krompir i pasulj. Obrada značajno smanjuje količinu kalijuma u namirnicama.

Simptomi niskog nivoa kalijuma su:

-slabost i umor

-bol u mišićima

-kostipacija

Nizak nivo kalijuma se može dijagnostikovati pomoću jednostavnih testova krvi i tretirati izmenama u ishrani.

5 razloga zašto je paradajz odličan za vašu kožu i lice