filteri close
Objavljeno: 03.02.2024. Image source: Pexels
300x600

Čuvanje sluha je jako važno za mozak

Prema istraživanjima objavljenim u časopisu Lanset, gubitak sluha se smatra glavnim faktorom koji doprinosi smanjenju kognitivnih sposobnosti.

Sa starenjem dolazi do pogoršanja sluha kod mnogih osoba, što čini očuvanje sluha izuzetno bitnim za očuvanje zdravlja mozga. Stručnjaci stoga naglašavaju da postoji jedna aktivnost kojoj se treba uvek kloniti.

"Stalno izbegavajte izlaganje snažnoj buci bez adekvatne zaštite. Povišena buka predstavlja veću opasnost nego što se obično pretpostavlja", ističe audiolog Džoi Remnji.

On je dodao da sluh nije samo na udaru koncerata, vatrometa i bučnih mašina, već i preglasnih zabava.

Više od milijardu mladih rizikuje da ošteti sluh

Remnji pojašnjava da "što je buka jača, to je veći rizik od oštećenja ćelija u unutrašnjem uhu, a što duže traje izlaganje buci, to je veća verovatnoća trajnog gubitka sluha".

Korišćenje štapića za uši navodi se kao druga po redu štetna aktivnost za sluh.

"Korišćenjem štapića za uši, cerumen se zapravo gura dublje u ušni kanal, što može dovesti do njegovog nagomilavanja, a ponekad i do bolnog uklanjanja. Postoji i rizik od probijanja bubne opne ukoliko štapić za uši prodre previše duboko, što može rezultirati dugoročnim problemima sa sluhom", upozorava audiolog.

Ako osećate svrab, ili zujanje u ušima - proverite da li ih pravilno čistite

Iako gubitak sluha može biti privremen i povratiti se spontano u roku od 48 sati, senzorineuralni gubitak sluha je nepovratan. Oštećenje unutrašnjeg uha predstavlja trajni problem.