filteri close
Objavljeno: 26.05.2022. Image source: Foto: Pexel/ Kampus Production
300x600

Žene koje u četrdesetim odu na kolonoskopski pregled smanjuju rizik od razvoja raka debelog creva, sugeriše najnovija naučna studija. 

Početkom 2000-ih, prosečna starost obolelih od raka debelog creva je bila 72 godine. Usled toga preporučuje stručnjaci preporučuju skrining sa 45 godina.

Povećava se broj ljudi sa rizikom od razvoja raka debelog creva u mlađoj dobi. Od 1974. do 2013. godine, slučajevi raka debelog creva kod osoba mlađih od 50 godina porasli su za 51%. Na osnovu podataka prikupljenih od oko 112.000 žena u Sjedinjenim Državama, one koje se pregledaju u dobi od 45 godina značajno smanjuju rizik od razvoja raka debelog creva za 50-60%.

Zašto je fokus na ženama?

Tokom života, jedan od 23 muškarca i jedna od 25 žena su u opasnosti od razvoja raka debelog creva.

Iako je verovatnoća slična, simptomi se kod žena često mešaju sa ginekološkim ili menstrualnim problemima. Posebno postoje tri simptoma kod kojih se često greši: promene u pokretu creva, grčevi u stomaku i osećaj umora. Ovi simptomi se obično javljaju dok žena ima menstruaciju, ali mogu biti i znaci raka debelog creva - posebno ako se pojavljuju sa drugim simptomima kao što su krvava stolica ili neželjeni gubitak težine.

Postoje neki faktori rizika koji povećavaju vaše šanse za razvoj raka debelog creva: starije životno doba, porodična istorija raka debelog creva, zapaljenska bolest creva ili drugi digestivni poremećaj i Linčev sindrom. 

Ostali faktori rizika su više vezani za način života i mogu se promeniti. Održavanje zdrave težine, redovno vežbanje, unos dovoljno vitamina D, ograničavanje crvenog ili prerađenog mesa, prestanak pušenja i ograničavanje konzumiranja alkohola mogu smanjiti rizik od razvoja raka debelog creva.