filteri close
Objavljeno: 15.03.2024. Image source: Pixabay/Alexas_Fotos
300x600

Ono čemu se mnogi raduju u ovo doba godine jeste to što su se jagode konačno pojavile na pijacama i supermarketima.

Iako im je cena nešto viša, mnogi ne mare, jer osim što su izuzetno ukusne, jagode su bogate vitaminima, mineralima i ostalim sastojcima koji su veoma bitne za zdravlje. Mi vam danas pišemo o lekovitim svojstvima jagoda i novim razlozima zbog kojih bi trebalo da ih još više jedete.

  • Jagode su četvrte po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata. Antioksidanti štite vaše telo od slobodnih radikala, koji ubrzavaju starenje i izazivaju mnoge bolesti.
  • Izvrstan su izvor vitamina C, koji ojačava arterije i nadbubrežne žlezde koje su poznate i kao žlezde stresa, a one zahtevaju veću količinu vitamina C od svih organa u telu. Samo osam jagoda ima više vitamina C od jedne pomorandže. Tokom dana je dovoljno da pojedete jednu porciju jagoda (150 grama) da biste uneli potrebnu količinu vitamina C u organizam. 
  • Jagode sadrže antocijanine, koji pomažu pri sagorevanju masnih naslaga na telu, jer ih telo koristi kao gorivo.
  • Pune su antikancerogenih materija. Njihovi flavonoidi se bore sa kancerogenim ćelijama i sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože.
  • Jagode su bogate dijetalnim vlaknima za koja je dokazano da smanjuju nivo holesterola u krvi. Sadrže veliku količinu vode i pomoći će vam da se lakše obračunate s kilogramima. 

Jagode - Tajni sastojak za očuvanje kognitivnih funkcija?