filteri close
Objavljeno: 26.05.2021. Image source: Foto: Pixabay/xxolaxx
300x600

Sve je više stručnjaka koji zagovaraju da se što više vremena provedi u prirodi a što manje pod veštačkim svetlom. 

To nas može podstaći na razmišljanje zašto je to tako? Kakva je korist od toga? Da li je ovo nova pomodnost ili kontra reakcija na velike, glasne teretane? 

Nekoliko studija je istraživalo ulogu prirode na naše zdravlje i njihovi rezultati ukazuju na njen pozitivan uticaj na naše celokupno zdravlje. 

Jedan od primera kako nam priroda pomaže da se izlečimo je nevidljiva analiza vremena oporavka pacijenta u bolnici nakon operacije žučne kese. Studija je smeštala pacijente u zatvorenu sobu bez prozora ili u sobu koja je gledala na park. Utvrđeno je da su se „oni koji su imali pogled na prirodu oporavili dan brže od druge kontrolne grupe. 

Priroda ne samo da može izlečiti naša tela, već može biti i od velike koristi za naš um. Studije su pokazale kako poboljšava mentalno zdravlje i da benefiti od vežbanja u prirodi dovode do povećanja samopoštovanja i poboljšanog raspoloženja, kao i smanjenja besa. 

Ovako se na jednostavan način se oslobodite STRESA

 Svi znamo da je izlazak u prirodu dobar za nas , ali njegovi efekti su daleko dalekosežniji nego što bismo mogli zamisliti.

Nismo prošli  6 miliona godina evolucije kako bismo bili udobno smešteni u betonskim zgradama, pod veštačkom svetlošću, satima zureći u užarene ekrane u sedećem položaju, putujući u automobilima i autobusima, sa malo šanse za kretanje i u osnovi ignorišući prirodne ritmove izlaska i zalaska sunca. Takva okruženja će verovatno pružiti uporno pogoršanje i rezultirati hroničnim stresom bez ikakvih šansi da se on smanji. Odlazak u prirodu, što može biti jednostavno, poput šetnje parkom, smanjiće stres i delovaće kao protivmera urbanom, modernom životu.

Kretanje nam je prirodno urođeno

Kada uzmemo u obzir opseg telesnih pokreta koji je dostupan i često neophodan tokom boravka u prirodi u poređenju sa čovekovim okruženjem, jasno je da su izazovi za telo daleko raznovrsniji. Ako izvodite vežbe u teretani, položaj ruku i nogu tokom izvođenja vežbe je isti.

Ako pokušajte da uradite isti pokret na npr. grani. Svaka grana se razlikuje u pogledu obima, orijentacije, teksture i ugla. To znači da vam svaka grana daje drugačiji trening, testirajući male mišiće koji podržavaju velike mišiće. 

Žene, želite li efikasno da mršate? Društvo je važnije od vežbe!

Isto važi i za trčanje na stazi u poređenju sa trčanjem na putu, pa čak i plivanje u moru u odnosu na plivanje u bazenu. Stvar je u tome da biste imali kompletan trening, morate telo izazvati na različite načine, a priroda je bila “naša teretana” u kojoj je to izvođeno milionima godina.

Kako da se postepeno prilagodite vežbanju u prirodi?

Prilagođavanje prirodi nije teško - zapravo je veća verovatnoća da ćete se više zabaviti tokom vežbanja nego u teratani. Prirodno okruženje pruža brojne izazove koji pokreću naša tela na različite načine. Od sićušnih mišića fleksora na nogama do džinovskog trapeznog mišića leđa, sjajni otvoreni prostor najbolji je trener kojeg ste ikada imali.

1. Počnite lagano - idite u lokalni park pre nego što krenete na teže staze

2. Poigrajte se – započnite laganim vežbama oko drveća, ljujajte se ili saginjite ispod grana, hodajte

4. Pogurajte se - kada budete steknete dovoljno kondicije, koristite raznolikost prirode da biste otežali vežbe koje izvodite u prirodi

5. Odmarajte se - vašem telu je potreban odmor da bi se zaista popravilo i bilo spremno za nove izazove.