Zdrava ishrana može smanjiti rizik od bolesti bubrega
Ne postoji univerzalni recept, ali znamo neke smernice
Ljudi čija je ishrana bogata voćem, povrćem, celim zrnom i mlečnim proizvodima sa niskom količinom masti teže će dobiti hronične bolesti bubrega od onih koji zanemaruju ovakvu hranu u korist slatkiša i mesa, otkrila je nova studija.
U poređenju sa ljudima koji izbegavaju voće i povrće i pune tanjire šećerom i crvenim mesom, oni koji imaju zdraviji način ishrane smanjuju šanse da će dobiti hronične bolesti bubrega za 30 odsto. Osim toga, oni imaju i 32 odsto šanse da u urinu imaju protein izazvan bolestima bubrega.
„Ne postoji univerzalni, idealni način ishrane, a ova studija potvrđuje da se može smanjiti rizik od bolesti bubrega ako ljudi pronađu zdrav način ishrane, koji je bogat povrćem, voćem, mahunarkama, zrnevljem, niskomasnim mlečnim proizvodima, celim zrnom i ribom, kao i smanjenom količinom crvenog mesa, prerađenog mesa, šećera i soli“, navodi koautor studije Jaimon Kelly, predavač u oblasti javnog zdravlja i isrhane na Univerzitetu Kvinslend u Brizbejnu.
On je istakao da studija nije istraživala da li na ishod utiče i količina unetih kalorija, jer bi ciljanje samo kalorija bilo previše usko gledanje i ignorisanje uticaja ostatka ishrane.
Ne postoji, dakle, idealan način ishrane za zdravlje bubrega. Ljudi imaju nekoliko mogućnosti da biraju zdrave načine ishrane.
Ovo je inače bila meta analiza 18 različitih i ranije objavljenih studija, u kojima je učestvovalo više od 630.000 odraslih ljudi sa bolestima bubrega, koji su praćeni u proseku tokom jedne decenije. Studija je objavljena u kliničkom žurnalu Američkog društva nefrologije (Clinical Journal of the American Society of Nephrology).