filteri close
Objavljeno: 10.05.2024. Image source: Pexels
300x600

Studija povezuje ekstrakt zelenog čaja sa oštećenjem jetre, ali stručnjaci tvrde da je običan zeleni čaj i dalje bezbedan

Svi znamo da upotreba alkohola ima negativan uticaj na funkciju jetre. Ipak, nedavno objavljena studija ukazuje na to da jedno piće koje je često hvaljeno zbog svojih pozitivnih efekata na zdravlje, može biti povezano sa potencijalnim oštećenjem jetre.

U pitanju je zeleni čaj. Izveštaj navodi da je preko 200 slučajeva akutnog otkazivanja jetre asocirano sa komponentom koja se redovno nalazi u ovom piću, koje se smatra izuzetno korisnim za zdravlje. Ipak, situacija možda nije toliko alarmantna kako se na prvi pogled čini.

Studija je dovela u vezu ekstrakt zelenog čaja sa problemima jetre, iako je rizik od štete po jetru od samog zelenog čaja veoma nizak.

Zeleni ledeni čaj za potpuni detoks organizma

Autori studije ističu da zeleni čaj obično ne uzrokuje komplikacije kod zdravih osoba, ali da koncentrovani ekstrakt zelenog čaja, koji se često koristi u dodacima ishrani i dijetetskim tabletama, može predstavljati rizik za ozbiljne zdravstvene tegobe.

"Uobičajeni proizvodi zelenog čaja su manje skloni izazivanju toksičnosti jetre. Problemi sa jetrom su češći kod upotrebe ekstrakta zelenog čaja (GTE), koji sadrži povećane količine EGCG", izjavio je za časopis "Parade" hepatolog i gastroenterolog dr David Kim.

Još jedan bitan aspekt koji se mora razmotriti jeste da je glavni subjekt studije dobio intravensku infuziju ekstrakta zelenog čaja, što je prilično neobično.

Zeleni čaj ima brojne zdravstvene dobrobiti

"Subjekt je dobio ekstrakt zelenog čaja putem intravenske infuzije. To je koncentrisana forma biološki aktivnih supstanci iz zelenog čaja. Većina prijavljenih slučajeva oštećenja jetre je povezana sa GTE koji se konzumira oralno, u obliku kapsula", naglasio je gastroenterolog dr David D. Klark.

On dalje objašnjava da i kapsule i intravenski oblik GTE dovode do značajno većih količina potencijalno štetnih supstanci u jetri nego što bi to bio slučaj sa običnim zelenim čajem.

"Postojalo je nekoliko slučajeva trovanja jetre usled konzumiranja zelenog čaja, ali to je bilo zbog unosa velikih količina", zaključio je dr Klark.