Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Žene, borovnice i jagode čuvaju um!
Ovo voće čuva mentalne sposobnosti kasnije u životu
Starije žene koje često jedu borovnice i jagode, na taj način uspevaju da očuvaju svoje mentalne sposobnosti uprkos godinama, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog u Bostonu.
Tajna se krije u flavonidima, izuzetno korisnim sastojcima bobičastog voća.
Mentalne sposobnosti starijih žena koje često jedu borovnice i jagode sa godinama sporije opadaju nego kod njihovih vršnjakinja koje jedu malo tog voća bogatog flavonoidima, utvrdio je tim bostonskih medicinskih stručnjaka.
Na koliko je najbolje raditi papa test? Ne previše često, ali ipak redovno
Oni su tokom 16 godina pratili zdravstveno stanje više od 16.000 žena, koje su redovno popunjavale upitnike o navikama u ishrani.
Svake dve godine ispitanicama starijim od 70 godina su proveravane mentalne funkcije. Ustanovljeno je da one koje konzumiraju najviše borovnica i jagoda time odlažu kognitivno opadanje do dve i po godine, što se objašnjava antioksidantnim i antiinflamatornim svojstvima ovog voća.
Ko je zaista jači pol? Žene su osetljivije na bol, ali ga BOLJE PODNOSE
Vođa istraživanja Elizabet Devor, iz bostonske bolnice Brigam, naglašava da je ovaj nalaz od izuzetnog značaja za starije, kojih je u SAD sve više. U 21. veku broj Amerikanaca od 65 i više godina se povećao za 15 odsto i raste.
Već je ranije dokazano da flavonoidi i antioksidanti, kojih ima u bobičastom i jagodičastom voću, jabukama, citrusnom voću, čaju, crvenom vinu i crnom luku, smanjuju rizik i od srčanih bolesti, dijabetesa i raka.