filteri close
Objavljeno: 17.09.2023. Image source: Pixabay
300x600

To ima svojih fizičkih razloga

Najnovija studija ukazuje na to da iako muškarci još uvek imaju veću šansu da preminu od alkoholom izazvanih oboljenja, jaz između njih i žena postaje manji.

Rast smrtnih slučajeva je posledica toga što žene sada češće konzumiraju alkohol, gotovo jednako kao muškarci.

Prema nedavnom istraživanju, 49% žena je konzumiralo alkohol u prethodnih mesec dana, dok je taj broj kod muškaraca 55%. Posebno žene u tridesetim i četrdesetim povećale su unos alkohola u odnosu na muškarce, izveštava "National Geographic".

7 zdravih navika koje snižavaju mogućnost pojave depresije

Psihijatar specjializovan za bolesti zavisnosti Druti Patel ističe da se alkohol uopšteno smatra manje škodljivim za žene kada je u pitanju oslobađanje od stresa.

"Alkohol je zakonit, lako se nabavlja i društveno je prihvatljiv, zbog čega se žene osećaju manje uznemirene kada ga koriste", kaže.

Jedna od ispitanica, tridesetpetogodišnja preduzetnica sa Floride potvrđuje da alkohol čini izlaske i putovanja zanimljivijim, ali je bila šokirana kada je osetila simptome zavisnosti nakon što je na kratko prestala sa konzumacijom.

Stručnjaci upozoravaju da, čak i kada piju istu količinu kao muškarci, žene su više izložene negativnim efektima alkohola. To je uglavnom zbog toga što žene imaju više masnog tkiva i manje vode u telu, što rezultira većom koncentracijom alkohola u krvi.

„Emocionalni vampiri na poslu“- knjiga koja vam pomaže da se izborite sa šefovima i kolegama koji vas iscrpljuju

"Svetska federacija za srce" prošle godine je opovrgla ideju da je čaša vina dnevno korisna, navodeći da svaka količina povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Istraživanje iz 2018. godine pokazuje da smrtnost kod žena godišnje raste za 15%, a kod muškaraca za 12,5%.

"Ovi rezultati su iznenađujući, a rastući problem je i mešanje alkohola i opijata, što može dovesti do kolapsa i smrti", ističe Ibrahim Karai sa Univerziteta Hofstra u Hempstedu.