filteri close
Objavljeno: 15.09.2023. Image source: Pixabay/Tim Gouw
300x600

Ovako se može znatno sniziti pojava depresije

Zdrav stil življenja, koji obuhvata vežbanje, društvene kontakte, dobar san i uravnoteženu ishranu, može da umanji verovatnoću razvoja depresije, pokazuje najnovija studija.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, otprilike 280 miliona ljudi globalno je depresivno, što čini oko 3,8 odsto ukupne globalne populacije. Ova bolest ne samo da menja emocionalno stanje, već i utiče na ukupno zdravlje, a češće se javlja kod žena. Određeni kontrolisani faktori takođe igraju ulogu u njenoj pojavi.

Naučni tim sa Univerziteta u Kembridžu u Velikoj Britaniji izdvojio je sedam životnih faktora koji mogu da povećaju ili smanje šanse za depresiju:

- uravnotežena ishrana

- redovno vežbanje

- izbegavanje pušenja

- umerena upotreba alkohola

- društvena interakcija

- kvalitetan san

- ograničavanje vremena za sedenje ili gledanje ekrana

"Na neke od ovih stvari, koje se tiču našeg životnog stila, možemo da utičemo. Kvalitetan san i socijalna interakcija, na primer, mogu pozitivno uticati na ljudski život", rekla je Barbara Sahakian, profesorka psihologije na Kembridžu.

Rizici za depresiju

Pored životnih, i biološki, genetski i psihološki faktori, kao i okolina, mogu doprineti depresiji. Studija je otkrila da kod osoba sa genetskom predispozicijom, promene u životnom stilu mogu umanjiti rizik.

"Promene u životnim navikama generalno poboljšavaju kvalitet života i mogu umanjiti uticaj genetskih faktora", izjavila je dr Karla Mari Menli.

San je ključan

Među svim identifikovanim faktorima, san je označen kao najvažniji. Stručnjaci preporučuju 7-9 sati sna dnevno za borbu protiv depresije. Dobro noćno spavanje može smanjiti rizik od depresije za 22 odsto, uravnotežena ishrana za 6 odsto, umerena upotreba alkohola za 11 odsto, redovno vežbanje za 14 odsto, izbegavanje sedenja za 13 odsto, izbegavanje pušenja za 20 odsto, a redovna socijalna aktivnost za 18 odsto.