filteri close
Objavljeno: 08.12.2021. Image source: Foto: Pixabay/SailingOnChocolateRoses
300x600

Postoje određene namirnice, začini i pića koje možete uključiti u svoju ishranu a koje će vam lakšati da podnesete hladne, zimske dane.

Ove namirnice i dodaci u ishrani su posebno korisni za one koji teško podnose niske temperaturama, kao i za one koji imaju slab imunitet. 

Takvi ljudi stalno moraju da akumuliraju telesnu toplotu iz spoljašnjih izvora, ali oni se mogu pokazati neefikasnim na niskim temperaturama. 

Evo nekoliko saveta za ishranu da vam bude toplo i tokom zime:

1. Za užinu grickajte sušeno voće. Smokve  je odličan primer suvog voća koje vam može pomoći da ostanete topli tokom zime. Još jedno odlično sušeno voće za konzumiranje tokom zime je urma. Smokve i urme su bogate kalcijumom i gvožđem i povećavaju energiju tela.

Vodite računa šta jedete ako uzimate bilo koju vrstu lekova

2. Jedite dosta povrća: šargarepu, rotkvu, krompir, luk i beli luk. Ovo povrće se sporije vari u telu, što stvara više toplote. Neka od ovih povrća su sezonska i sveža, pa su i zdravija za organizam.

3. Dodajte med u svoje salate i napitke. Zamenite prerađeni šećer medom za zimske napitke. Med se može dodati čak i toplim salatama kao preliv. Međutim, dijabetičari treba da budu oprezni kada koriste med tokom zime.

Zimska ishrana za bolji imunitet? Vrlo je jednostavno!

4. Dodajte začine svojoj hrani: poput karanfilića, cimeta, đumbira, zvezdastog anisa itd. u hranu za dodatni ukus i toplinu. Ovi začini se mogu dodati u kari, čajeve i kafu i u suštini u bilo koji zimski topli napitak.

Dakle, osim adekvatne tople odeće i obuće (šaka, glave i nožnih prstiju) tokom zime, možda ćete želeti da sledite gore pomenute savete o ishrani kako biste se prirodno prilagodili temperature svog tela zimskim uslovima.