filteri close
Objavljeno: 30.01.2021. Image source: Foto: Pixabay/12634122
300x600

Vaša ishrana i te kako moože uticati na efikasnost lekova

Često nam preporučuju da neki lek pijemo na prazan stomak, ili baš suprotno, da ga uzimamo posle jela.

Kakav je uticaj hrane na lekove, šta je zdravo kombinovati, a šta baš i nije? Da li lek za glavobolju može da nam napravi veću glavobolju?

Da li vam je ikada palo na pamet da kada pijete određene lekove, ne smete da jedete na primer narandže, mandarine, brokoli? 

Vino, mlečni prozvodi, šećer... nisu loši samo po liniju, već i po kožu lica

Kada vas zaboli glava, moraćete da se zamislite, jer nekada ni lek protiv bolova nije dozvoljen. Koliko to može biti opasno, najbolje svedoči pacijent koji koristi terapiju koja sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje tromba. 

"Aspirin, ibuprofen, odnosno lekovi sa vrlo malim dozama, mogu da istisnu antoikoagulantnu terapiju. Posledica je patološko krvarenje. Kod ovih pacijenata, ni hranu ne smemo zanemariti", kaže klinički farmakolog Medicinskog fakulteta u Beogradu, docent Janko Samardžić za RTS.

Ako ste nervozni, pojedite krastavčić

Ističe da od toga šta će pojesti i popiti, zavisi i kako će se pacijent osećati. 

"Beli luk ima trombolitičko dejstvo, razgrađuje krvne ugruške. Zajedno sa varfarinom, lekom koji takođe sprečava koagulaciju, može da potencira to dejstvo i da dođe do iskrvarenja", ističe specijalista ishrane zdravih i bolesnih, Veroslava Stanković. 

Antibiotici, omiljeni lekovi građana Srbije – bar se takav utisak stiče, kada se pogleda statistika. Svakog dana, u toku godine, 29 od hiljadu stanovnika koristilo je neki lek iz grupe antibiotika.

Insekti su hranljiviji od govedine i oni su budućnost naše ishrane!

"Ako neko uzima alkohol tokom antibiotske terapije mi više ne znamo da li treba da povećamo frekvenciju, pa da kažemo da piju lek na svakih šest sati ili da smanjimo frekvenciju i da prepišemo lek na svakih 12 sati. Ono što je sigurno, jeste da nećemo imati punu efikasnost", dodaje Samardžić. 

Stara poslovica kaže – od kada je sveta, ima i leka. Ali je prvi savet i najvažniji za sve samouke lekare, ne određujte i ne menjajte terapiju na svoju ruku, uvek u dogovoru sa lekarom. 

Izvor: Medik, RTS