filteri close
Objavljeno: 14.01.2021. Image source: Pixabay/SatyaPrem
300x600

Ovako kako se sada hranimo nije održivo na duže staze, insekti su budućnost?

Čovečanstvo je zauzelo skoro svaku obradivu površinu na planeti, a uzgajanje goveda, pilića i ostalih životinja uzima veliki danak po prirodu i doprinosi klimatskim promenama.

Ali, čak i kada se to ostavi po strani, brzina kojom populacija planete raste, uskoro ćemo doći do trenutka kada prosto nećemo moći da se prehranimo na ovaj način na koji obrađujemo zemlju i uzgajamo životinje.

Kao jedno od rešenja, već duže se spominju - insekti!

4 najčešće zablude o margarinu

Iako ovo većini zvuči gadno, to je sasvim logično: ineskata ima svuda oko nas, hranljivi su, bogati proteinima i lako se uzgajaju.

Studija objavljena u časopisu European Journal of Clinical Nutrition, fokusirala se na istraživanje nutritivnih vrednosti jestivih insekata u odnosu na "tradicionalnu" hranu kao što su piletina, govedina i svinjetina.

Rezultati studije pokazali su kako insekti, kad je reč o hranljivoj vrednosti, definitivno pobeđuju sve sisare.

Mnogo se priča o prepeličjim jajima i magarećem mleku, ali to nisu čarobne namirnice

Istraživači s Univerziteta u Oksfordu u ovim namirnicama ispitali su hranljive elemente kao što su kalorije, so, šećer, i zasićene masti. Pored toga, istraživače su interesovale vrednosne jedinice vitamina i minerala.

Test u kojem su ispitivani količina kalorija, soli, šećera i zasićenih masti nije pokazao neke veće razlike između insekata i "tradicionalnog" mesa.

Ipak, kad su u pitanju vitamini i minerali, dokazano je kako meso insekata ima mnogo više ovih materija od piletine, a posebno govedine.

3 vrste hrane koje vam pomažu da bolje spavate

Pored toga, u insektima se nalazi visok sadržaj proteina.

I iako nama zvuči prilično nezamislivo, insekti su deo tradicionalne kuhinje Kine, Meksika i Tajlanda.

Ipak, na američkom tržištu se u poslednje vreme pojavljuju proteinski prahovi i energetske pločice koji sadrže protein cvrčka.

Oni koji se zalažu za prehranu insektima navode brojne prednosti ovog načina prehrane i vide u tome budućnost.

Na dijeti ste bogatoj voćem i povrćem a ne gubite kilograme? Ovo je možda razlog

Jedna teorija čak govori o tome kako bi insekti trebalo da postanu hrana vegana, dok drugi smatraju kako bi ishrana insektima mogla rešiti problem gladi u svetu, kao i mnogih bolesti uzrokovanih nedostatkom proteina.

Jestivih insekata ima dosta, a neki od njih su skakavci, cvrčci, bubašvabe, palmine larve, larve pčela i muva, gusenice i vilini konjici.

I pre nego što se zgrozite, ne zaboravite: insekte ne moramo jesti samo pečene ili pržene. Odavno je u upotrebi brašno od mlevenih insekata, koje se u mnogo slučajeva pokazalo kao bolje nego pšenično ili kukuruzno.