filteri close
Objavljeno: 30.12.2020. Image source: Pixabay/Cico Zeljko
300x600

Mnogo je porasla potražnja za ovim namirnicama

U želji da ostanemo zdravi, jedemo i pijemo sve za šta čujemo da može da nam pomogne. Tako se na trpezi, i tamo gde do sad nisu, nađu prepeličija jaja, a bez obzira na cenu, a raste i prodaja magarećeg mleka.

Čia semenke, šitake ili reiši gljive... Otkako smo počeli intenzivno da jačamo imunitet, nisu nam dovoljni sveže voće i povrće. Uzimamo sve za šta smo čuli da pomaže, pa se sada na pijacama teže mogu naći jaja od prepelice. Oni koji ih proizvode kažu da prepelice ne mogu da snesu toliko jaja koliko naš narod može da ih popije, najčešće se tako konzumiraju, a potražnja je skočila 10 puta.

10 namirnica koje više i od šminke pomažu da vaša koža zablista

Uvreženo je mišljenje da su prepeličija jaja dobra za pluća, astmu, protiv alergija, za jačanje imuniteta.

Biljana se prodajom jaja od japanske prepelice bavi već skoro 20 godina.

"Kupaca ima svih uzrasta. Uzimaju i za decu i bolesni i stariji, pa i mlađi u nekim godinama kada su u pubertetu, tako da ima svih generacija. Pitaju, pitaju za savet. Ljudi baš ne znaju i to sve što im ispričam im znači da im se kaže iskreno i da to zaista bude tako kako je rečeno", navodi Biljana.

Naučne studije pokazale: Šta se dešava kada telo ne može da obradi beta karoten?

Blagodeti magarećeg mleka poznate od drevnih vremena

O lekovitim svojstvima magarećeg mleka pisao je još Hipokrat. I u starom Rimu se koristilo kao pomoćno lekovito sredstvo. Na pijacama se ne može naći, ali nekim sugrađanima nije teško da idu do Dimitrovgrada da ga kupe.

Da li ste manje tolerantni na ugljene hidrate? Šta to znači i kako to prepoznati?

"To što magareće mleko čini posebnim su pre svega velike koncentracije enzima i imunoglobulina koje ono ima i omega nezasićenih masnih kiselina. Prisustvo pre svega lizozima je toliklo da se retko sa kojim mlekom može porediti. To i visoka koncentracija vitamina C čini ovo mleko tako posebnim", objašnjava Sergej Ivanov, veterinar, vlasnik farme magaraca.

Ipak, ne treba zaboraviti da nijedna od ovih namirnica nije čarobni napitak i da je za zdravlje najvažnije da čovek ni u čemu ne preteruje.

Izvor: Medik, RTS