filteri close
Objavljeno: 13.01.2021. Image source: Pixabay/maja777
300x600

Kilogrami bi trebalo da se tope, ali se to ne dešava - zašto?

Kada neko počne dijeti, iz bilo kog razloga, prvo pravilo skoro svih je maltene uvek: unositi više voća i povrća.

Problem je, međutim, ovaj način da se smanji unos kalorija nekada ne pomogne u gubitku telesne težine.

Sve zavisi od povrća koje unosimo, ukazuju rezultati istraživanja objavljeni u časopisu PLOS Medicine. To je medicinski deo naučnog magazina Javne naučne biblioteke – Public Library of Science.

Koliko je vremena potrebno za gubljenje kilograma i održavanje željene težine?

Ishrana u kojoj je dosta zastupljeno povrće bogato skrobom, kao što su kukuruz i krompir, bilo kuvani, pečeni ili u vidu pirea, verovatno će pomoći kilogramima da se vrate.

Povrće sa više vlakana i manje ugljenih hidrata, kao što su brokoli i prokelj, dovešće do gubitka težine, jer namirnice sa nižim količinama ugljenih hidrata ne podižu nivo šećera u krvi.

Studija koju su obavili stručnjaci Univerziteta Harvard fokusirala se na promene u unosu određenog voća i povrća, zabeležene u ishrani kod 133.468 Amerikanaca starijih od 24 godine.

Nutricionistkinja razbija mitove: Ne radite to svom organizmu!

U obzir su takođe uzeti drugi faktori koji utiču na težinu, kao što su pušenje, količina sna, sati provedeni ispred televizora i vežbanje.

Doktorka Monika L. Bertoje, glavni autor studije, kaže da su u Americi najčešći izbor voća i povrća – sok od pomorandže i krompir.

"Postoji mnogo voća i povrća koje mogu biti bolji izbor za prevenciju gojenja, kao što su jabuke, kruške, bobičavo voće i povrće sa manje skroba", rekla je dr Bertoje.

5 zdravih navika koje vam mogu pomoći da smršate bez odlaska na dijetu

Ideja da se unosi više voća i povrća, ako želite da izgubite na težini, uspeva samo ako jedete manje drugih stvari – jednostavno, smanjite unošenje svih kalorija.

U prošlogodišnjoj studiji koju su izveli stručnjaci Univerziteta u Alabami, analizom ranijih istraživanja o mršavljenju i povećanom unosu voća i povrća kod više od 1.200 ljudi, utvrđeno je da ispitanici koji nisu smanjili unos kalorija nisu izgubili na težini.