filteri close
Objavljeno: 16.11.2020. Image source: Foto: Pixabay/kps79421

Da li ste čuli za ovu dijetu?

Tao ishrana je veliki hit u svetu, a navodno se zasniva na pravilima koja će omogućiti da popravite siluetu, bolje se osećate i budete zdraviji. 

Principi ove ishrane zasnivaju se na povrću, žitarice i mahunarke trebalo bi da dominiraju na tanjiru, uz voće dva puta dnevno. Meso, riba, alge ili tofu takođe su prisutni. 

Po ovom principu, trebalo bi da izbegavate šećer, masno meso, belo brašno, masti i citruse jer "zamaraju organizam". Ne preporučuje se da hranu jedete sveću, već morate da je kuvate kratko na jakoj temperaturi.

5 zdravih navika koje vam mogu pomoći da smršate bez odlaska na dijetu

Kada je u pitanju žvakanje, trebalo bi da svaki zalogaj sažvaćete 15-20 puta, a izbegavajte da tokom obroka pijete vodu jer ona ometa varenje. Dovoljan je litar i po tečnosti dnevno da namiri potrebe organizma, po ovom režimu. 

Principi tao ishrane preporučuju se kao globalno prihvaćena pravila zdrave ishrane, ali na našem podneblju nije baš primenljivo odreći se mlečnih proizvoda, kao ni određenih vrsta mesa, navodi nutricionistkinja.

Ljudi uopšte nisu svesni koliko alkohol goji!

"To nije ni potrebno ako organizam pravilno vari i koristi mlečne enzime, samo je preporučljivo u umerenoj količini koristiti kajmak, puter i razne sireve. Naša tradicionalna jela i jalovnici su azbuka pravilne i nutritivno kvalitetne kuhinje," rekla je nutricionistkinja Branka Mirković. 

"Nema potrebe prihvatiti kulturološki i antropološki nepoznate ukuse da biste se pravilno hranili. Ishrana se, nažalost, kod nas drastično promenila. Mladi ne jedu povrće, već grickalice, industrijski obrađenu hranu, piju industrijske sokove koji ne donose štetu odmah, već na duže staze ugrožavaju zdravlje," rekla je ona.

Izvor: Medik, Blic žena