filteri close
Objavljeno: 18.12.2022. Image source: Foto: Pexels/cottonbro studio
300x600

Ako niste sigurni da li ste alergični na kućnu prašinu, evo nekoliko znakova koji vam mogu pomoći.

Ovom alergenu smo svi svakodnevno izloženi i zato je veoma teško alergiju na prašinu kontrolisati. 

Na samom početku, treba napomenuti da u kućnoj prašini se ne nalazi samo prašina već se sastoji iz puno komponenata koji pojedinačno doprinose alergiji, pa borba protiv kućne prašine podrazumeva udruženu borbu protiv svih ovih njenih sastojaka.

Da li ste i vi možda alergični na - hladnoću?

U kućnoj prašini se mogu pronaći tragovi:

1. Grinja
2. Buđi
3. Polena
4. Dlaka, perja i krzna životinja

Ako ste alergični na prašinu, najverovatnije ste alergični na grinje. Nažalost, to je teško utvrditi. Simptomi su veoma slični simptomima polenske groznice, koja uključuje curenje iz nosa i višak sluzi. Imajte na umu da je većina ovih simptoma uzrokovana upaljenim nazalnim prolazima. Ako imate astmu, alergija na prašinu je može pogoršati, izazivajući piskanje i probleme sa disanjem.

Da li nošenje maski za lice može smanjiti simptome alergija?

Na sreću, možete proveriti da li imate alergiju na grinje tako što ćete obaviti čišćenje i videti da li se vaši simptomi poboljšavaju posle toga. Uklanjanje tepiha, starih dušeka i jastuka i redovno pranje posteljine. Takođe, možete da održavate nisku vlažnost vazduha, obično ispod 50%, jer u njoj grinje ne uspevaju. Ako i dalje imate simptome, možete razgovarati sa alergologom jer ste možda alergični na nešto drugo ili imate ozbiljniju alergiju na prašinu.