filteri close
Objavljeno: 30.08.2022. Image source: Foto: Pixabay/pasja1000
300x600

Kada se tačno tuga pretvara u depresiju? A kada je depresija dovoljno ozbiljna da razmislite o uzimanju lekova?  

Depresija je mnogo više od toga da se osećate pomalo tužno ili utučeno dan ili dva. Depresija je poremećaj raspoloženja koji karakteriše niz simptoma, uključujući iscrpljenost, gubitak interesovanja, gubitak motivacije i obrasce poremećaja sna. Osoba koja pati od depresije može osetiti značajnu razliku u načinu na koji razmišlja, oseća i deluje. Suprotno popularnom verovanju, depresija nije samo osećaj tuge ili malo potištenosti. To može izgledati kao bes, povlačenje ili rizično ponašanje. Depresivna epizoda može trajati nekoliko dana ili nedelja.

Simptomi depresije

Depresija može biti iscrpljujuća bolest, oduzimajući pojedincu sposobnost da se bavi svakodnevnim životnim aktivnostima sa entuzijazmom ili interesovanjem. Neki od tradicionalnih znakova depresije uključuju produženo osećanje nezainteresovanosti za aktivnosti ili događaje koji su ranije pružali uživanje, razdražljivost, poremećaj sna, osećaj bezvrednosti, pa čak i samoubilačke misli. Depresija se može pojaviti jednom u životu  ili se ponavljati, tokom dužeg vremenskog perioda.

6 koraka kako da se nosite sa teškim emocijama

Lečenje simptoma depresije može uključivati terapiju, grupnu terapiju, holističke lekove i lekove. Neki pristupi lečenju depresije uključuju uspostavljanje i održavanje rutina i rasporeda, vežbanje i izbegavanje upotrebe alkohola ili droga. Međutim, za pojedince koji pate od teških slučajeva depresije, ovi predlozi možda neće biti dovoljni. Kako znate kada je vreme da razmotrite lekove za simptome depresije?

Kada treba uzeti u obzir lekove

Ako pokušavate da utvrdite da li je uzimanje lekova najbolja opcija za vas, postoji nekoliko stvari koje treba razmotriti. Ako su vaša depresija ili simptomi depresije dovoljno intenzivni da izazovu značajne poremećaje u vašem poslu ili društvenom životu, vreme je da se konsultujete sa svojim lekarom o uzimanju antidepresiva. Antidepresivi su lekovi koji pomažu u balansiranju i regulaciji neurotransmitera za koje se smatra da su odgovorni za depresiju.

9 znakova da vam je mentalno zdravlje narušeno

Iako je važno napomenuti da nisu svi antidepresivi efikasni za svakog pojedinca, postoji veliki broj dostupnih opcija. Ako osećate simptome depresije, uvek je najbolje da se obratite svom lekaru. Ako se vaša depresija oseća kao da je postala nekontrolisana ili ako propuštate posao ili društvene događaje ili traje duže nego što bi trebalo, razgovarajte sa svojim lekarom. Oni mogu da predlože opcije i pomognu vam da izaberete lek - ili drugi tretman - koji je pravi za vas.