filteri close
Objavljeno: 16.04.2022. Image source: Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969
300x600

Većini nas život je brz i prepun stresova u porodici ili na poslu, u kontaktu sa drugim ljudima. Kao rezultat toga, mogu se pojaviti teške emocije poput ljutnje, zbunjenosti, straha, usamljenosti i tuge, itd. 

Praćenje ovih šest koraka će vam pomoći da razumete svoje teške emocije i da se nosite sa njima na svestan način:

Prvi korak: Prihvatite svoje emocije

Kada postanete svesni emocije koju osećate, primetite gde se ona reflektuje u vašem telu. Možda ćete to osetiti kao bol u stomaku, stezanje u grlu, lupanje srca ili napetost. Osvestite svoj besom, anksioznost, depresiju, tugu, krivicu, stid ili bilo koje drugo osećanje koje doživljavate. Postanite ih svesni i nemojte ih ignorisati. Ako vam je teško, ustanite i prošetajte okolo ili popijte šolju čaja.

Ključno je da ne odgurnete emociju. Ako je potisnete, to će dovesti do toga da kasnije naraste i eksplodira, što će dovesti do još težih emocija ili čak do potpunog emocionalnog gašenja. Obratite pažnju na svoje teške emocije. One pokušavaju da vam pomognu da reagujete na ono što se dešava  u vašem životu pre nego što dođe do velike krize.

Drugi korak: Identifikujte i označite emociju

Umesto da kažete „Ljut/a sam“, recite „Ovo je bes“ ili „Ovo je anksioznost“. Na ovaj način, potvrđujete prisustvo emocije, a istovremeno dajete sebi moć nad njom.
Ovo vam omogućava da ostanete fokusirani na sadašnji trenutak, nasuprot katapultiranju u budućnost ili zarobljavanju u prošlosti nošeni teškim emocijama.

Treći korak: Prihvatite svoje emocije

Kada osećate određenu emociju, nemojte je poricati. Priznajte i prihvatite da je emocija prisutna, bilo da je u pitanju anksioznost, depresija, tuga ili šta god da doživljavate u tom trenutku. Kroz svesno prihvatanje možete prihvatiti teška osećanja sa saosećanjem, svesnošću i razumevanjem prema sebi i svom okruženju.

Svakodnevne navike koje štete vašem mentalnom zdravlju

Na taj način ćete dobiti moć ne samo da umirite sebe, već i svoje okruženje.

Uskoro ćete shvatiti da vi niste vaš bes, strah, tuga ili bilo koja druga teška emocija koju osećate. Umesto toga, počećete da doživljavate ove emocije na prolazniji način, poput oblaka koji prolaze nebom. Otvaranje sebe prema svojim emocijama omogućava vam da stvorite prostor svesti, radoznalosti i ekspanzivnosti koji možete primeniti na svoje odnose, kao i na bilo koji drugi aspekt svog života.

Četvrti korak: Shvatite nestalnost svojih emocija

Svaka vaša emocija je nestalna. One nastaju i borave u vama neko vreme, a zatim nestaju. Često se to zaboravlja kada smo suočeni sa teškim emocijama.

Dozvolite sebi da svedočite i posmatrate svoje emocije sa ljubaznom pažnjom i strpljenjem, dajući im slobodu da se transformišu, a u mnogim slučajevima i potpuno ispare. 

Peti korak: Raspitajte se i istražite

Nakon što ste se smirili i umirili od uticaja svojih emocija, odvojite trenutak da se duboko zadubite i istražite šta se dogodilo. Postavite sebi sledeća pitanja:

• „Šta je pokrenulo ovu emociju?“
• „Šta je razlog da se ovako osećam?“
• „Kakva je to nelagoda koju osećam i gde se javlja?“
• „Da li je to bilo rezultat mog kritičnog uma, ili je to bilo kao reakcija na nešto što je moj partner rekao ili uradio?“

Šetnja psa doprinosi i vašem zdravlju

Možda ste imali naporan dan na poslu ili ste imali poteškoća sa porodicom. Možda se osećate necenjeno, usamljeno ili nepovezano kao rezultat vaših interakcija sa nekim. Šta god da je uzrok ili okidač, pažljivo ga pogledajte i zapitajte se šta se ovde dešava. Razmotrite šta je rečeno ili urađeno i uporedite to sa svojim vrednostima:

• Kakva su bila vaša očekivanja u vezi sa situacijom?
• Koje su vas reakcije izazvale da postanete ljuti ili uznemireni?
• Da li je ovo obrazac koji se stalno javlja?

Postavljanje ovih kritičnih pitanja i istraživanje korena vaših teških emocija pomoći će vam da steknete empatiju i uvid u ono što doživljavate.

Ako se isključite sa autopilota i verujete svom najdubljem, autentičnom ja da odgovori na ova pitanja, stvorićete prostor da vidite stvari iz drugačije perspektive. Ovo će na kraju omogućiti i vama i vašem okruženju da budete prisutniji i povezaniji jedni sa drugima.

Šesti korak: Oslobodite se potrebe da kontrolišete svoje emocije

Ključ za pažljivo suočavanje sa svojim teškim emocijama je da se oslobodite svoje potrebe da ih kontrolišete. Umesto toga, budite otvoreni prema ishodu i onome što se odvija. Izađite van sebe i zaista slušajte šta druga strana oseća i šta ima da kaže. Tek tada ćete zaista steći dubinsko razumevanje svojih emocija i interakcija koje ih okružuju.

Pažljivo suočavanje sa emocijama je teško i potrebno je vreme. Budite ljubazni, saosećajni i strpljivi prema sebi i bliskim osobama.