filteri close
Objavljeno: 18.03.2022. Image source: Foto: Pixabay/MabelAmber
300x600

Svakodnevne šetnje nisu samo odličan način da vežbate svog psa - i vi možete imati koristi od njih!

Pre nego što izađete kroz vrata, moraćete da se uverite da imate sve što vam je potrebno. Uvek nosite plastične kese sa sobom da počistite za svojim psom. Ako vaš pas ima tendenciju da vuče kada je uzbuđen, možda ćete želeti da mu nabavite pojas kako ne bi naprezao vrat ili se povredio.  Jedina stvar koja će vama trebati je par dobrih cipela za hodanje i spremni ste da udarite na trotoar ili stazu.

1. Redovna fizička aktivnost

Odlazak na trening može predstavljati izazov. Šetnja sa psom skoro eliminiše ovaj problem - oni će biti vaši trening partneri i treneri, sve u jednom. Kada počnete da uspostavljate rutinu, oni će biti toliko uzbuđeni da izađu napolje da vam neće dozvoliti da preskočite dan, bilo da je kiša ili sunce.

Hodanje je fantastična aktivnost koju možete da radite bilo gde. Vremenom će vam pomoći da ojačate mišiće, kosti i zglobove. Možda čak primetite da vam je uobičajena ruta postaje laka i odlučite da ostanete duže napolju ili da je produžite.

Uticaj KUĆNIH LJUBIMACA na poboljšanje zdravlja i raspoloženja

Koliko ćete hodati u jednom danu zavisiće od rase i starosti vašeg psa. Prilagodite svoju šetnju potrebama i sposobnostima vašeg psa. Ako je vruć dan ili idete na dužu šetnju, obavezno ponesite vodu i činiju za svog psa.

U toplijim danima, takođe ćete morati da uzmete u obzir površinu po kojoj hodate. Na suncu, trotoar može lako dostići opasno visoke temperature i spaliti šape vašeg psa. Dobar test je da stavite ruku ili bosu nogu na trotoar. Ako ne možete da je držite tamo 10 sekundi, to znači da je tlo prevruće da bi vaš pas mogao hodati. U ovakvim danima, samo treba da budete sigurni da hodate po travi ili zemlji. 

2. Bolje mentalno zdravlje

Šetnja sa psom može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije i anksioznosti, a istraživanja pokazuju da provođenje vremena sa psom može smanjiti proizvodnju hormona stresa, kortizola.

Ljude koji se bore sa depresijom, teško pronalaze motivaciju da izađu iz kuće ako to rade sami. Mogu osetiti i fizički umor kao simptom depresije, a to može da otežava vežbanje, za koje su studije pokazale da ukoliko je redovno može biti moćan antidepresiv.

Za to nema boljeg motivatora od vašeg psa koji vas moli da ide u šetnju. Ako imate psa, morate da izađete napolje, što pokreće dug lanac pozitivnih efekata na vaše mentalno zdravlje. Fizička aktivnost oslobađa endorfine u mozgu koji vam povećavaju energiju i stvaraju pozitivna osećanja. To će smanjiti stres, podići raspoloženje i povećati mentalnu energiju. Pored toga, rutinsko šetanje psa svakog dana može biti zdravo odvraćanje od negativnih misli.

Psi su dragoceni u životu penzionera

Suština je da briga o drugom živom biću može olakšati brigu o sebi.

Šetnja psa često može dovesti do razgovora i sa drugim vlasnicima pasa i pomoći će vam da ostanete društveno povezani sa drugima.

Čak i ako sami nemate psa, još uvek postoji mnogo načina da provedete vreme šetajući ih da biste postigli ove prednosti. Pitajte prijatelja ili člana porodice da li možete da vodite njihovog psa po komšiluku ili potražite druga mesta za volontiranje. Ne samo da dobijate ove prednosti za mentalno i fizičko zdravlje, već ćete imati i podsticaj saznanjem da ste pomogli psima kojima je pomoć potrebna.

3. Poboljšan san

Verovatno ste videli svog psa kako se onesvestio na podu kada se vrati kući iz duge šetnje ili duge igre - to je zato što je vežba zamorna! Možda vam neće trebati dremka odmah po dolasku kući kao vašem psu, ali studije su pokazale da redovna vežba pomaže da poboljšate količinu i kvalitet sna.

Odraslim ljudima je potrebno 7-9 sati sna tokom noći, ali nedavna studija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazala je da 1 od 3 odrasle osobe ne spava dovoljno. Nedostatak sna je povezan sa većim rizikom od razvoja stanja poput gojaznosti, dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Koliko treba da hodamo da bismo smršali?

Pored toga, nedostatak sna može negativno uticati na vaše mentalno zdravlje. Ako ste se ikada osećali razdražljivo ili ste imali problema sa fokusiranjem nakon lošeg sna, znate o čemu govorimo. Da ne spominjemo fizičke efekte, kao što su glavobolja, suve oči koje peku i umor. Može biti izazovno da se naterate da vežbate kada ste već iscrpljeni usled nedostatka sna. Tu na scenu stupa vaš pas. On će vas naterati da prevaziđete ovu barijeru i izađete napolje i prekinete štetni ciklus neaktivnosti i lošeg sna.

I ne morate da trenirate za triatlon da biste videli efekte. Najmanje 30 minuta lagane do umerene šetnje može vam pomoći da postignete dublji, mirniji san.

Imajte na umu da fizička aktivnost previše blizu vremena predviđenog za odlazak na spavanje može vas rasaniti. Čak i lagana fizička aktivnost privremeno povećava krvni pritisak, podiže telesnu temperaturu i stimuliše vaš nervni sistem, što može otežati opuštanje. 

4. Smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti

Svakodnevna aktivnost ne samo da pomaže u održavanju vašeg skeletnog i mišićnog sistema u vrhunskom stanju, već će pomoći i u održavanju vašeg kardiovaskularnog zdravlja.

Vaš kardiovaskularni sistem uključuje vaše srce, krv, vene i arterije. Kada vaše srce nije u stanju da efikasno pumpa krv kroz vaše telo ili naiđe na blokadu, mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi, uključujući visok krvni pritisak, srčanu insuficijenciju i koronarnu bolest.

Redovno vežbanje snižava krvni pritisak i otkucaje srca u mirovanju, kao i rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Zato lekari preporučuju da odrasli imaju najmanje 150 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno. To je nešto više od 20 minuta vežbanja dnevno. Sa svojim psom pored sebe, ovo se može lako postići.

Za mnoge pse, 20 minuta dnevno nije dovoljna aktivnost - moraćete da dopunite dužom šetnjom, džogiranjem ili vremenom u dvorištu da biste bili sigurni da vaš pas dobija preporučenu dnevnu dozu aktivnost. Opet, ovo će zavisiti od rase i starosti vašeg psa. Uvek se konsultujte sa veterinarom o tome koliko vežbanja vaš pas treba da ima dnevno s obzirom na rasu i njegovu starosnu dob.