filteri close
Objavljeno: 18.08.2021. Image source: Foto: Pixabay/jarmoluk
300x600

Udomljavnje kućnog ljubimca može igrati važnu ulogu u ublažavanju simptoma depresije, anksioznosti, stresa, bipolarnog poremećaja i PTSP -a. 

Briga o kućnom ljubimcu može vam pomoći da promenite navike i usvojite zdrav način života tako što ćete:

Povećati fizičku aktivnost. Izvođenje psa u šetnju, planinarenje ili trčanje sa njim zabavan je način da se redovno vežbanje uklopi u vaš dnevni raspored. Studije su pokazale da je veća verovatnoća da će vlasnici pasa zadovoljiti svoje dnevne potrebe za vežbanjem - a svakodnevno vežbanje je odlično i za životinju. To će produbiti vezu između vas, iskoreniti većinu problema u ponašanju pasa i održati vašeg ljubimca u formi i zdravim.

Deca koja odrastaju sa psima imaju više samopouzdanja

Pobediti usamljenost. Druženje sa ljubimcem može vam pomoći u sprečavanju bolesti, pa čak i produžiti vam život, dok izolacija i usamljenost mogu izazvati simptome depresije. Briga o ljubimcu može vam pomoći da se osećate da ste nekome potrebni i da vas neko voli, pomažući na taj način da odvojite fokus sa svojih problema, posebno ako živite sami. Većina vlasnika pasa i mačaka razgovara sa svojim kućnim ljubimcima, neki ih čak koriste za rešavanje svojih problema. I ništa ne može pobediti usamljenost kao povratak kući psu koji vas dočeka mahanjem repa ili mački koja prede od zadovoljstva.

Upoznati nove ljude. Kućni ljubimci mogu biti pomoći svojim vlasnicima da započnu razgovor i održe nova prijateljstva. Vlasnici pasa često zastaju i razgovaraju jedni sa drugima u šetnji, planinarenju ili u parku za pse, kao i u prodavnicama za kućne ljubimce. 

Psi su dragoceni u životu penzionera

Smanjiti anksioznosti. Društvo sa životinjom može pružiti utehu, pomoći u ublažavanju anksioznosti i izgraditi samopouzdanje ljudima zabrinutima tokom boravka napolju. Budući da kućni ljubimci imaju tendenciju da žive u trenutku - ne brinu o tome šta se dogodilo juče ili šta bi se moglo dogoditi sutra - mogu vam pomoći da postanete svesniji i da cenite radost sadašnjosti.

Uvesti naviku i rutinu u vaše obaveze. Mnogi kućni ljubimci, posebno psi, zahtevaju redovan raspored hranjenja i šetnje. Dosledna rutina održava životinju uravnoteženom i mirnom - a može i vama pomoći. Bez obzira na vaše raspoloženje - depresivno, zabrinuto ili pod stresom - jedan tužan pogled vašeg ljubimca i moraćete da ustanete iz kreveta da biste ga nahranili, vežbali i brinuli se o njemu.

Da li je zdravo spavati sa ljubicem? Da, ako...

Ublažiti stres. Dodir i kretanje su dva zdrava načina za brzo upravljanje stresom. Maženje psa, mačke ili druge životinje može sniziti krvni pritisak i pomoći vam da se brzo osećate mirnije i manje pod stresom.