filteri close
Objavljeno: 16.10.2021. Image source: Foto: Pixabay/Free-Photos
300x600

Kozmetički proizvodi pomažu ali ne rešavaju sve probleme sa kožom.

Ako ste ih isprobali ali i dalje niste rešili svoje probleme, evo i drugih načina kako da se pobrinete za svoju kožu:

1. Ograničite vreme provedeno na suncu

Na suncu obavezno koristite kremu sa zaštitnim faktorom. Procenjuje se da sunce izaziva oko 90 % starenja kože, posebno za ljude sa svetlijom kožom. A da ne govorimo o još strašnijem riziku od raka kože. Zbog svega toga, najbolje je ograničiti izlaganje suncu ili potražiti hlad tokom dužeg boravka u prirodi. 

Pre izlaska napolje, obavezno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom. 

Ne zaboravite da zaštitite  i oči. Žmirkanje usled jake svetlosti može izazvati sitne bore oko očiju i na čelu.  

2. Spavajte na jastučnici od svile ili satena

Ako spavate na boku, možete zagnjuriti lice u jastuk, stvarajući trenje između kože i tkanine. Ovo stvara nabore koji mogu rezultirati borama jer spavamo duže vreme.

Ali ako spavate na svilenoj jastučnici, tkanina omogućava koži da „sklizne“, umanjujući mogućnost stvaranja bora. Svila sprečava i lomljenje kose i posebno pogoduje kovrdžavoj kosi.

3. Pijte vodu

Iako voda koju unosimo ne hidrira kožu direktno, pomaže svim telesnim sistemima da bolje funkcionišu.

Pet pravila za savršenu negu lica

Pomaže jetri u uklanjanju toksina iz tela, smanjuje natečenost, pomaže u funkciji bubrega (što zauzvrat pomaže tamnim kolutovima da izgledaju svetlije), a može čak pomoći i kožnim stanjima poput psorijaze i ekcema.

Kako možete znati da ne pijete dovoljno vode? Proveri mokraću! Ako je tamna, vreme je za novu čašu vode. Cilj je da bude boje limunade.

4. Isključivanje šećera

Ponekad koži treba vremena da registruje kako smo se osećali ili šta smo jeli prošle nedelje. Ako je vaš izvor energije prvenstveno u šećeru i rafinisanim ugljenim hidratima, možda ćete videti efekte toga na vašu kožu.

Ako primetite da vaša koža postaje sve osetljivija na oštećenja od sunca, gubi elastičnost, pojavljuje se aknei i pojavljuju se bore, proverite sami: šta jedete i šta treba da promenite?

5. Ne dodirujte svoje lice svaki čas

Iako je primamljivo istisnuti bubuljicu, na koži možete stvoriti mnogo trajniju štetu nego što to trenutno zadovoljstvo vredi. 

Drugo, to može dovesti do ožiljka ili smeđih mrlja koja se naziva post-inflamatorna hiperpigmentacija. Možda više volite da se nosite sa ožiljcima nego sa aknama, ali to nije rešenje. Možete živeti bez oboje!

6. Tuširajte se i perite lice mlakom vodom

Mlaka voda je najbolja jer omogućava sebumu iz naše kože da se malo zagreje, omogućavajući pravilno čišćenje bez potpunog skidanja. Masirajte kožu čitav minut da biste maksimalno iskoristili sredstvo za čišćenje!

7. Operite četke za šminkanje

Osim stare šminke, na našim četkama za šminku se nakupljaju bakterije, ulje, prašina i znoj. Ako se ne čistite redovno, sav taj otpad se u osnovi razmaže po licu tokom šinkanja. To može izazvati upalu, začepljene pore i akne.

Najbolje je da nedeljno čistite četkice za šminku!

8. Pronađite načine za kontrolu stresa

Kada smo pod stresom ili uznemireni, naše telo oslobađa hormon zvan kortizol. 
Za kožu, povećani nivoi kortizola mogu uzrokovati da izgubimo sjaj umanjujući sposobnost kože da zadrži vlagu i podstičući prekomernu proizvodnju ulja.

Kao da to nije bilo dovoljno, kada se osećate uznemireno ili zabrinuto, mogli biste primetiti crvenilo ili natečenost lica. To je rezultat povećanog protoka krvi.

9. Vežbajte

Svi znamo da je znojenje odlično za celo telo, ali ima i neke prednosti za kožu.

Kada se krećemo, cirkuliše krv koja prenosi kiseonik i hranljive materije do svih naših ćelija. Ovo ne samo da daje trenutni sjaj, već i pomaže našoj koži da se brže oporavi.

Još jedna prednost vežbanja je i što pomaže u smanjenju stresa .

10. Izbegavajte da budete u duvanskom dimu

Duvan oslobađa slobodne radikale koji oštećuju DNK ćelija kože. To dovodi do razgradnje kolagena i elastina.

PRIRODNA NEGA KOŽE - 6 jednostavnih maski za lice od kojih će vam koža sijati

Takođe sužava krvne sudove koji osiromašuju kožu i smanjuju dotok potrebnog kiseonika, vitamina i hranljivih materija. Može izazvati mitesere, posebno oko usta i obraza.

Vremenom to dovodi do ubrzanog starenja, dehidracije, podočnjaka, oštećenih krvnih sudova. Studije pokazuju da pušači leče sporije oštećenja na koži od nepušača. To znači da kada dobijete bubuljicu, može potrajati duže da se izleči, što može dovesti do post-inflamatorne hiperpigmentacije. 

11. Spavajte

Dok spavamo, naša tela leče i regenerišu ćelije.

Spavanje smanjuje hormon stresa kortizol koji je odgovoran za promenu boje kože, stanjivanje kože i strije. Za dobre stvari, san takođe povećava hormon spavanja melatonin koji deluje kao antioksidans u borbi protiv finih linija, bora i raka kože.

Dok odmaramo, proizvodimo i novi kolagen koji pomaže da naše lice izgleda jedro i bez bora.