filteri close
Objavljeno: 02.01.2023. Image source: Foto: Pixabay/congerdesign
300x600

Pomozite vašem stomaku tako što ćete birati hranu koja ga ne opterećuje.

Nadimanje je sasvim normalno i uobičajeno. Postoji niz faktora koji doprinose nadimanju — uključujući prebrzo jedenje hrane i menstrualno krvarenje.

Ali neke namirnice sadrže mnogo ugljenih hidrata, često doprinoseći višku gasova koji izazivaju zatezanje u stomaku.

A ako imate sindrom iritabilnog kolona (IBS), celijakiju i prekomerni rast bakterija u tankom crevu (SIBO), ili ste netolerantni na gluten ili laktozu, onda ta hrana može dodatno pogoršati funkciju vašeg probavnog sistema.

To je zato što naša tela ne mogu da svare neke od ugljenih hidrata koji se nalaze u toj hrani. Ta hrana je poznata kao FODMAP (što je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole) namirnice.

Prirodni načini za ublažavanje bolnog nadimanja

FODMAP hrana sadrži ugljene hidrate koje naša tanka creva ne mogu u potpunosti da apsorbuju. Tamo se nesvareni ugljeni hidrati akumuliraju, povlačeći višak gasova i tečnosti, tj. glavne krivce za nadimanje.

Drugi molekul koji neka tela ne mogu da svare je gluten, protein koji enzimi u našim telima nisu u stanju da u potpunosti svare. Takođe, hrana koja sadrži mnogo vlakana, poput pasulja i brokolija, može izazvati višak gasova.

Ako se osećate neprijatno naduveno nakon obroka, možda je vreme da obratite pažnju na vrstu hrane koju unosite. 

Namirnice koje izazivaju nadimanje su:

• Brokoli, kupus i kelj
• Mahunarke
• Mlečni proizvodi
• Jabuke
• Slana hrana
• Luk i beli luk
• Lubenica
• Pšenica

Umesto toga, probajte hranu koja može pomaže u ublažavanju nadimanja.

Namirnice koje ne izazivaju nadimanje su:

• Krastavci
• Špargla
• Celer
• Šargarepa i tikvice
• Piletina i riba
• Banane
• Papaja
• Ananas
• Borovnice, grožđe, maline i jagode
• Jogurt sa probioticima
• Kombuča i kefir
• Seme komorača
• Đumbir
• Pepermint i kamilica
• Kurkuma
• Cimet

Ako vas muči osećaj nadutosti, poslušajte ove savete