filteri close
Objavljeno: 12.01.2020. Image source: Pixabay/Henning Sørby
300x600

Teško da će vas ijedan iznenaditi, jer se svi oni odnose i na druge zdravstvene probleme, ali vas možda ipak mogu motivisati

Isti faktori koji vam čuvaju srce mogli bi da zaštitite i vašu prostatu. Drugim rečima, muškarci koji se pridržavaju nekih pravila zdravog života imaju čak 40 odsto manje šansi od smrti od raka od ostalih članova populacije, navodi se u studiji Jama Oncology.

Ovi podaci odnose se na SAD, gde se vodi precizna zdravstvena statistika u nekim stvarima.

Kad pišemo "zdrav život", treba da vam prenesemo šta je to što istraživači podrazumevaju, a što zaista nije (ili ne bi trebalo da bude) mnogo.

To su četiri faktora: da niste pušač ili da nikada niste bili hronični pušač, da pijete dva ili manje jedinica pića dnevno, da vam indeks telesne mase bude između 19 i 25, kao i da se bavite umerenim vežbanjem bar dva i po sata nedeljno.

Čaj od ruzmarina kao lek

Važno je naglasiti da je bolja zaštita verovatno prouzrokovana kombinacijom svih ovih faktora nego samo jedne od njih.

To, naravno, ne znači da svaka od ovih stavki zasebno ne igra važnu ulogu u prevenciji raka.

Na primer, kancerogene materije koje se nalaze u cigaretama koje prouzrukuju rak pluća mogu da poremete balans hormona u telu, kao što je insulin. Povišen nivo insulina povezana je sa razvojem agresivnog raka prostate.

Prevelike količine alkohola takođe mogu biti veliki problem. Kada vam telo razgradi alkohol, stvara se materija koja oštećuje DNK, što potencijalno dovodi do mutacija koje prouzrokuju rak.

Debeo jezik može biti razlog lošeg sna (dobro ste pročitali)

Primetili ste da nismo pomenuli hipodinamiju i gojaznost - šta s njima? Kako oni utiču na rizik povećanja od raka prostate?

Pa, oba ova faktora prouzrokuju upale, što omogućava ćelijama, uključujući one kancerogene, da se ubrzano dele, razvijaju i rastu.

I za kraj - naravno da otkriće da ova četiri faktora koja su dobra za zdravlje nisu revolucionarna, jer je mnogo prethodnih istraživanja već ustanovilo da oni smanjuju rizik od nastanka srčanih oboljenja i dijabetesa.

Uprkos tome, stepen do koga mogu da smanje mogućnost umiranja od raka prostate svakako zaslužuje pažnju i trebalo bi da vas dodatno motiviše da preduzmete ove mere ako već niste.