filteri close
Objavljeno: 30.12.2020. Image source: Foto: Pixabay/geralt
300x600

Čak i usred pandemije koronavirusa, medicinska zajednica je napredovala tokom 2020. Evo najvažnijih inovacija.

Sve u svemu, ovo je bila burna godina. Iz zdravstvene perspektive, to se preokrenulo smrtonosnom globalnom pandemijom koja je promenila način na koji živimo svoj život i odnos prema drugima.

Pandemija COVID-19 opravdano je dominirala naslovima i pažnjom medija, kreatora politike i zdravstvenih zvaničnika.

Iako je to očigledno definisanje javnog zdravstvenog, kulturnog, ekonomskog - čak i političkog - događaja godine, pandemija ne bi trebalo da zakloni činjenicu da je ove godine bilo i velikih medicinskih inovacija.

Od otkrića u onkologiji, genskim terapijama i zdravlju srca, pa sve do razvoja COVID-19 vakcina koje se sada primenjuju širom sveta, ima mnogo toga čime se medicinska zajednica može pohvaliti 2020. godine.

1. Godina genetskog koda

U oktobru su Emmanuelle Charpentier i Jennifer A. Doudna dobile Nobelovu nagradu za hemiju za otkrivanje genetskih makaza CRISPR / Cas9. 

Ovaj izum funkcioniše po principu isecanja komada DNK da bi im vratili normalnu funkciju.

Naučnice su ovim pokazale da se ovim genetskim alatima može kontrolisati da se preseče bilo koja vrsta molekula DNK na određenom mestu - a ne samo da se DNK razlikuje od virusa, jer ove makaze postoje u svom prirodnom obliku.

Srpski kardiolog UPOZORAVA: Ako ste preležali koronu, 6 meseci ne smete da radite sledeće!

Ova vrsta naučnog razvoja vam omogućava da se uklone greške i zameni genetski kod, slično kao na računaru ili iPhone-u ako ste preuzeli apdejt za novi softver za popravak aplikacije.

Što više razumemo genetiku i genske terapije, to će naši kapaciteti precizne medicine biti poboljšani - otvarajući mogućnosti stvaranja ciljanih terapija za sve vrste bolesti.

2. Proboji u istraživanju bolesti srca i moždanog udara

Nedavno je Američko udruženje za srce objavilo svoju listu inovacija u medicinskim tretmanima.

U centru pažnje su studije koje bi mogle da promene način lečenja hipertrofične kardiomiopatije (kada se srčani mišić zadeblja i može da se ukruti). 

Ističu  se i novi tretmani koji bi mogli promeniti prvo lečenje atrijalne fibrilacije- nova minimalno invazivna hirurgija za sprečavanje moždanog udara i novo ispitivanje koje otkriva da više lečenja ne mora nužno značiti i bolji tretman koronarne bolesti srca. .

Da bi se, na primer, rešilo pitanje širokog opsega bolesti srca, potreban je interdisciplinaran, sveobuhvatan pristup.

3. Napredak u onkologiji: Preventivne tehnike ciljanih terapija

2020. je bila godina u kojoj se istraživanje raka vršilo na više frontova.

Razvijale su se tehnologije za rano otkrivanje raka putem testova krvi.

Već duže vreme je poznato da tumori oslobađaju DNK u krvotok, imamo tehnologiju koja se razvija sa stanovišta praćenja tumora, sprovođenja osetljivih testova na tumore, za testove za recidiv raka i testove zasnovane na proteinima.

Noćni rad UBIJA? Pritisak, srce, pojava tumora - strašne posledica rada noću 

Tehnologiju koja modulira regulatorne obrasce sekvence DNK - koji se odnosi na deo molekula DNK koji može promeniti način na koji se gen izražava u živom biću - da bi precizirao kada obrasci metilacije mogu ukazivati na razvoj karcinoma.

Istraživači razvijaju nove načine lečenja genetskih mutacija.

Radi se na razvoju jedinjenja za razgradnju androgenih receptora za ćelije karcinoma prostate - što omogućava rast ovih ćelija karcinoma.

4. Test krvi za Alchajmerovu bolest

Ove godine je mogući napredak u istraživanju i lečenju Alchajmerove bolesti došao u obliku testa krvi, koji može da dijagnostikuje ovaj progresivni oblik demencije.

Iako su vesti ogromne, test je još uvek u probnoj fazi.

Ako se konačno odobri, jednostavan test stanja promenio bi tok lečenja.

Još jedan odličan razlog da se kontroliše šećer - umanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

Iako ovaj test još uvek nije prošao sva odgovarajuća odobrenja, kompanija je ove jeseni distribuirala prvi javno dostupan test krvi za Alchajmerovu bolest.

Iako mnogi ovu godinu smatraju punom tragedija i neuspeha osvrtanje na ove inovacije pokazuje da uvek postoji nešto na čemu možemo biti zahvalni i čemu možemo da se radujemo.