filteri close
Objavljeno: 15.09.2020. Image source: Pixabay/tookapic
300x600

Najnovije istraživanje ukazuje na vezu između teških bolesti i rada u noćnoj smeni.

Međunarodna agencija za istraživanje raka navodi da rad u noćnoj smeni izaziva razne poremećaje u organizmu i bolesti, poput tumora.  

Ingo Fice, rukovodilac Interdisciplinarnog centra za medicinu spavanja u berlinskoj bolnici "Harite", ističe da su osobe koje često rade noću podložnije bolestima srca i cirkulacije, među kojima su visok krvni pritisak i srčane aritmije.

Takve osobe mogu da pate i od metaboličkih poremećaja, a naučne studije ukazuju i na druge potencijalne opasnosti.

Šta se krije iza LETARGIJE i kako da je pobedimo?

Na osnovu onoga što je do sada zaključeno, rad u noćnim smenama verovatno utiče na stvaranje tumora.

Imuni sistem se noću oporavlja, ali kod osoba koje često rade noću, a danju ne spavaju kvalitetno, ne funkcioniše dobro.

Čak i ako se pojedinac tokom dana kvalitetno naspava, negativne posljedice - ostaju.

Znamo svi, a sad i nauka potvrđuje: Svađe SKRAĆUJU život!

"Kvalitet sna tokom dana je lošiji i pojedinac ne uspeva da spava dovoljno dugo da bi se njegov organizam regenerisao", kaže Fice.

Neki ljudi bolje podnose rad noću, ali ne postoje pokazatelji koji upućuju na to ko će bolje, a ko lošije podneti rad u noćnoj smeni, napominje nemački stručnjak.

Ipak, mnogo je znakova upozorenja: nedostatak koncentracije i veći izgledi da se načine greške ili da se dogodi nesreća na radu.

Kako zdravlje creva utiče na zdravlje celog organizma?

Osobe koje teže podnose rad noću vremenom postaju mentalno i fizički manje radno efikasne, pate od lošijeg raspoloženja i postaju zaboravnije, pokazuju istraživanja.

Naučnici savetuju one koji imaju "lagan" san, spavaju loše, pate od hroničnih bolesti, paralelno obavljaju još jedan posao ili imaju brojne porodične obaveze da izbegavaju noćni rad.

Osobe koje rade u "rotirajućim smenama" trebalo bi da povremeno rade u svakoj od njih.

Naučnici savetuju da bi trebalo raditi po sistemu: dve jutarnje smene u nizu, potom dve poslepodnevne, pa dve noćne, a zatim bi trebalo da usledi duži period oporavka.