filteri close
Objavljeno: 26.12.2021. Image source: Foto: Pixabay/MurrrPhoto
300x600

Nijedna porodica nije savršena u stvarnosti. Ako član porodice pati od narcističkog poremećaja ličnosti ili pokazuje značajne narcisoidne sklonosti, praznici se mogu pretvoriti u veliki haos i svađu. 

Tokom praznika, ove osobe imaju više mogućnosti da pokažu svoje najupečatljivije ponašanje.

Narcisima je teško da slave velike događaje drugih. Osećaju da im praznici kradu reflektore koje oni sami treba da poseduju. U tim trenutcima pokušavaju da ga povrate svu pažnju na sebe hvalisanjem ili će sabotirati slavljeničko raspoloženje drugih ljudi.

Postoje dve vrste narcisa: grandiozni i ranjivi. 

Grandiozni narcisi vole da rade sve na veliki način i iskreno veruju da vode živote  na kojima im drugi zavide. Oni mogu gledati na svoje živote kao na prizore i koristiti druge ljude na način na koji reditelji koriste rekvizite ili scenografiju, da bi stvorili određeni efekat za scenu. Druge oko sebe, čak i sopstvenu decu, doživljavaju kao objekte koji se koriste za postizanje svojih ciljeva. Mogu davati raskošne poklone ljudima, ali ti pokloni se daju kao sredstvo da se ukaže na njihovu velikodušnost i njihovo očigledno bogatstvo, čak i ako su duboko u dugovima. 

Jednom narcis - zauvek narcis?

Čini se da ranjivi narcisi privlače manje pažnje na sebe u javnom okruženju, ali imaju velika očekivanja da budu u centru pažnje u odnosima. Kada ne postignu svoj cilj ili ne dobiju ono što osećaju da im se duguje, ovo je udarac za njihov ponos i njihovo krhko samopoštovanje. Oni mogu iskazati iznenađujuće neprijateljstvo i zlobnost podstaknute narcisoidnim besom.

Grandiozni narcisi koriste agresiju kao oružje, dok je ranjivi narcisi mogu koristiti kao odbrambeni mehanizam. Grandiozni narcisi se fokusiraju na sebe i sa velikim zadovoljstvom razmišljaju o svojim stvarnim ili samo izmišljenim uspesima. Ranjivi narcisi su zaokupljeni rušenjem drugih da bi se oni osećali velikim. Dok grandiozni narcisi neguju svoje uspehe i dodeljuju im veći značaj nego što verovatno zaslužuju, ranjivi narcisi neguju neuspehe drugih dok se njihovo samopoštovanje hrani njihovim pogrešnim koracima.

Proslave sa ranjivim narcisom

Ako je proslava diploma ili rođendan, na primer, ranjivom narcisu može biti teško da se pojavi na zabavi jer se njihov ego hrani padovima drugih. Ako prisustvuju, pokušaće da se osećaju superiorno u odnosu na drugu osobu. Oni će proceniti hranu, piće, odeću, ukrase; oni će umanjiti napore drugih i naći opravdanje za kritiku. Žele da svoj stil ili dostignuća učine superiornim.

Lažiranje budućnosti - strategija koju koriste narcisi na početku veze

Ranjivi narcis će tražiti način da sabotira zabavu, čineći da se domaćini ili gosti osećaju loše. Oni se mogu potući sa nekim ili proliti crno vino po belom tepihu. Svaka akcija koja ostavlja druge da se osećaju ili izgledaju loše samo je još jedan ukusan zalogaj koji će nahraniti nezasitni ego narcisa.

Proslave sa grandioznim narcisom

Grandiozni narcisi napreduju kroz pumpanje svog ponosa i iako i oni moraju da se osećaju superiorno u odnosu na sve u prostoriji, oni su fokusirani na samouvećanje i pravo na šta god žele; čak i ako je to ono što drugi zaslužuju i treba da imaju. 

Njihova želja da budu u centru pažnje na nekom događaju znači da će učiniti sve što mogu da privuku tu pažnju, čak i ako je štetna za ljude do kojih im je stalo. Oni će uzeti zasluge za poklone koje kupujete drugima, za obroke koje ste pripremili, zabave koje ste planirali ili dobro ponašanje vaše dece. Oni mogu da obećavaju posebne poklone ili putovanja za odmor, ali ne uspeju da ispune nakon što se svima hvale šta će im pružiti.

Izbegavajte da dolivate gorivo za njihov narcisoidni bes

  1. Ne započinjite svađu jer to može dovesti do emocionalne štete svima u blizini, od partnera preko dece do porodice i prijatelja.
  2. Ne govorite im kako da se ponašaju ili šta da rade, oni uživaju u svom otporu da prate tuđe direktive ili da rade ono što im je zatraženo (ili im je već obećano) da urade.
  3. Nemojte pretpostavljati da ih možete ubediti da vide vašu perspektivu. Oni to nisu u stanju da urade.
  4. Ne očekujte da ćete do njih doći putem iskrenih, emocionalno ranjivih molbi ili razgovora. Oni su poznati po odsustvu empatije prema drugima i nemaju interesa da razumeju tuđe gledište.
  5. Posebno pazite da ih ne ponižavate ili izazivate pred drugima, gubitak obraza je teška narcisoidna povreda i odmazda može doći brzo i bolno.

Neka vam praznične opcije budu otvorene, a dobrobit vaše porodice prioritet

Ako se plašite sezone praznika zbog narcisoidnog člana porodice, podsetite se da ne morate da im dozvolite da vam „ukradu radost“. Pronađite načine da proslavite sa ljudima do kojih vam je stalo van sezone praznika, ako je to lakše. Neka vaša očekivanja budu jednaka onim što znate iz prethodnog iskustva i shvatite da praznici mogu da otkriju dete u svima nama, ali najdetinjastiji od svih je obično osujećeni narcis.