filteri close
Objavljeno: 29.08.2023. Image source: Pixabay
300x600

Ovo su medicinski izazovi koji nam prete

Nakon što je korona potresla planetu, počeli smo više da obraćamo pažnju na svoje zdravstveno stanje i telo.

Međutim, i nakon pandemije, suočavamo se s novim izazovima za zdravlje, poput rastućih temperatura, alergija kao što je ambrozija i novih sojeva virusa.

Ovo su pet trenutno vodećih izazova sa kojima se Srbija suočava:

1. Ambrozija

Alergije postaju sve češće čak i kod osoba koje prethodno nisu imale simptome. Ambrozija je u ovom periodu posebno problematična, kako je rekla alergolog Sanvila Rašković. Ona predlaže izbegavanje alergena, medicinsku terapiju i imunoterapiju kao opcije za lečenje.

Zabranjuje se pušenje u kolima?! Srbija sledi nemački model?

2. Visoke temperature

Ekstremne vrućine postaju sve veći problem. One mogu da dovedu do toplotnih udara i dodatno opterete organizam, čime se povećava krvni pritisak i ubrzava rad srca. Stručnjaci preporučuju hidrataciju kao ključnu meru prevencije.

3. Postkovid sindrom

Posledice kovid-19 nisu samo fizičke već i mentalne, sa brojnim simptomima koji mogu da utiču na različite organe. Neki od simptoma uključuju kardiovaskularne probleme i respiratorne poteškoće.

Korona nije prošlost, ali stručnjaci kažu da nema razloga za brigu

4. Novi soj korone eris

Novi soj koronavirusa, poznat kao eris, donosi nove simptome slične gripu. Iako rizik od teške bolesti je nizak, javnost je sve više zabrinuta.

5. Virus zapadnog Nila

Do kraja avgusta, u Srbiji je registrovano 57 slučajeva oboljenja od groznice Zapadnog Nila. Veći broj obolelih u poslednjim decenijama ukazuje na potrebu da se obrati pažnja na ovu bolest. Kod većine inficiranih nema simptoma, ali stariji su u većem riziku za komplikacije.

Izvor: B92