filteri close
Objavljeno: 28.08.2023. Image source: Pixabay
300x600

Da li je ovo dobar potez? Da li ga podržavate?

U Srbiji je veliki broj pasivnih pušača među evropskim nacijama. Upravo u kolima se javlja jedan od najrizičnijih oblika pasivnog pušenja. Italija, Litvanija i Letonija unutar EU, kao i Turska kao kandidat za članstvo, su jedine zemlje koje su kompletno zabranile pušenje u automobilima. 

Nemačka je u procesu donošenja zakona koji će zabraniti pušenje u vozilima kada su u njima deca i trudnice. Dr sc med. Ika Pešić, stručnjak za prestanak pušenja, za Nova.rs kaže da Srbija treba da ide stopama Nemačke, dok Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta izražava sumnje u efikasnost kontrole takve mere.

Očekuje se da će u narednih godinu dana biti zabranjeno pušenje u zatvorenim objektima poput kafića i restorana, što nije bilo predviđeno Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu iz 2010. godine.

Vejpovanje udvostručuje rizik od problema sa plućima kod tinejdžera: studija

Trenutni nacrt zakona uključuje i zabranu pušenja na autobuskim stanicama i stadionima, koja predstavlja zabranu na otvorenom. Nakon javne debate, Vlade i parlamenta, zakon ima šanse da bude usvojen.

Danica Grujičić, ministarka zdravlja, je posle prezentacije rezultata studija NALED-a i Instituta za javno zdravlje "Batut", navela da 75% građana podržava novi zakon, i da su uglavnom u pitanju mlađe osobe.

Ministarka je napomenula da će, ako se usvoji novi zakon, i elektronske cigarete biti zabranjene u svim zatvorenim javnim mestima, uključujući firme i ugostiteljske objekte. Podvukla je važnost efikasne sprovođenja kaznene politike.

Potpuna zabrana pušenja i milionske kazne? Da li ste za ili protiv?

Nemački model u Srbiji: Nemačka razmatra delimičnu zabranu pušenja u kolima sa decom i trudnicama, prema Euronews. U međuvremenu, šezdeset procenata evropskih država još nema takvu zabranu, uključujući mnoge.

Ika Pešić podržava nemačkog ministra zdravlja koji zagovara zabranu u kolima sa osetljivim grupama kao što su deca i trudnice, kako bi ih zaštitio od dima i aerosola.

"Kada neko puši u kolima, on to čini nesavesno. Ljudi nisu svesni da štetu čine, jer smatraju da je prozor otvoren. Ali, otvoreni prozor još više raspršuje izduvane čestice nazad, gde obično sede deca, na zadnjim sedištima", navodi Pešić.

"Zabrana pušenja je čista diskriminacija!" Ugostitelji digli glas!

Dr Pešić kaže da naš zakon još nije predvideo zabranu pušenja u kolima i dodaje: "Smislim da je razlog za odlaganje novog zakona verovatno potreba za dodatnim usavršavanjem, da bude još precizniji i konkretniji".

Milan Vujanić naglašava da cilj treba da bude eliminacija svih ometajućih sadržaja u vožnji. Međutim, problem je kako efikasno kontrolisati zabranu pušenja u kolima. "Pitanje je kako dokažete da je vozač pušio. Može da se učini samo ako ga kamera uhvati", zaključuje Vujanić.