filteri close
Objavljeno: 09.01.2022. Image source: Foto: Pixabay/stevepb
300x600

Postoji nekoliko simptoma koji se mogu javiti u ranoj fazi dijabetesa. Čak i ako su suptilni, vredi ih pomenuti svom lekaru.

Visok šećer u krvi može se pojaviti bez ikakvih očiglednih simptoma. U stvari, većina ljudi ne zna da imaju visok šećer u krvi dok ne obole od dijabetesa tipa 2 – i verovatno ga već imaju neko vreme kada im bude dijagnostifikovan.

Znaci dijabetesa tipa 2, kao što su često mokrenje i preterana žeđ, često su suptilni, posebno u ranoj fazi. Ali njihovo ignorisanje može dovesti do pogoršanja zdravstvenih problema.

Čak i blago povišenje šećera u krvi može oštetiti vaše nerve, bubrege i mrežnjače. A što je viši nivo šećera u krvi i što ste duže bez lečenja, to može samo pogoršati probleme.

1. Češće nego obično idete u toalet

To što morate da idete u kupatilo više nego što je normalno, posebno noću, znak da nešto nije u redu sa nivoom šećera u krvi.

2. Česte urinarne ili gljivične infekcije

Kada vam je šećer u krvi visok i bubrezi ga ne mogu dovoljno dobro filtrirati, šećer završava u urinu. Više šećera u toplom, vlažnom okruženju može izazvati infekcije urinarnog trakta i gljivične infekcije, posebno kod žena.

Namirnice koje snižavaju nivo šećera u krvi

3. Gubite težinu bez dijete

Ako imate dijabetes, vaše telo nije u stanju da koristi glukozu (šećer) tako efikasno za svoju energiju. Umesto toga, vaše telo će početi da sagoreva zalihe masti i možete doživeti neočekivani gubitak težine.

4. Vid se pogoršava

Visok nivo šećera može izobličiti sočiva u vašim očima, pogoršavajući vaš vid. 

5. Osećate se umorno ili iscrpljeno

Nekoliko osnovnih uzroka umora može se odnositi na dijabetes/visok nivo šećera, uključujući dehidraciju (od čestog mokrenja, što može poremetiti san) i oštećenje bubrega.

Ovaj osećaj iscrpljenosti je često uporan i može ometati vaše svakodnevne aktivnosti. 

Da li znate šta je GLIKEMIJSKI INDEKS i zašto je toliko važan ako vodimo računa o svom zdravlju?

6. Primećujete promenu boje kože

Ono što se često viđa kod pacijenata pre dijagnoze dijabetesa je tamna koža na vratnim pregibima i preko zglobova. Insulinska rezistencija može izazvati ovo stanje, poznato kao crna akantoza.

Pošto su simptomi dijabetesa često suptilni ili nepostojeći, posebno na početku, važno je redovno posećivati svog lekara radi pregleda i testiranja. Ovo je posebno važno ako imate prekomernu težinu ili faktore rizika, poput prisustva dijabetesa u vašoj porodici.