Da li znate šta je GLIKEMIJSKI INDEKS i zašto je toliko važan ako vodimo računa o svom zdravlju?
Kada govorimo o zdravoj ishrani i šećerima sve češće se pominje i GLIKEMIJSKI INDEKS. Šta on zapravo označava?
Može se rećei da je Glikemijski ineks (GI) mera kojom se označava podizanje nivoa šećera u krvi nakon uzimanja određene namirnice. Brzina razlaganja zavisi o kojim ugljenim hidratima se radi, da li su kombinovani sa još nekim namirnicama i sl.
Npr. 100 g čokolade nema isti glikemijski indeks kao 100 g testenine ili hleba.
Vrednost glikemijskog indeksa se meri na skali od 1 do 100.
Nizak glikemijski indeks: 1 – 55, srednji glikemijski indeks: 56 – 69, visok glikemijski indeks: 70 i više.
Namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks
Žitarice: kinoa, proso, heljda, ječam, integralni pirinač i druge
Voće: jabuke, jagode, maline, kupine, borovnice, kajsije, breskve, šljive, kruške, kivi, grejp, limun, višnje, trešnje
Povrće: zeleno lisnato povrće, paprika, paradajz, brokoli, prokelj, patlidžan, karfiol i brojno drugo, sočivo, leblebija, pasulj, boranija, grašak, slatki krompir (batat)
Namirnice bez glikemijskog indeksa (sadrže malo ili nimalo ugljenih hidrata, pa nemaju glikemijski indeks:
Meso i jaja
Riba i plodovi mora
Orašasti plodovi
Glikemijski indeks je važan, pre svega, osobama koje boluju od dijabetesa, a potom i onima koji žele da koriguju svoju ishranu, jer se sve Law carb dijete baziraju na namirnicama sa niskim glikemijskom indeksom.
Detaljan vodič kroz KETO DIJETU
Kako da saznate da je glikemijski indeks vašeg tela prevelik, a da ne odlazite lekaru?
Koncentracija šećera u krvi ili nivo glukoze u krvi je količina glukoze (šećera) koja je prisutna u vašoj krvi. Glukoza je vrsta šećera i glavni je izvor energije za naše telo.
Visok nivo šećera u krvi se naziva i hiperglikemija i javlja se kada vaše telo ne može pravilno da obrađuje glukozu. Može trajati dugo vremena. Takođe, može trajno oštetiti mnogo različitih delova tela.
Delovi tela koji mogu pretrpeti posledice:
Krvni sudovi
Bubrezi
Nervi
Oči
Ovakvi problemi se javljaju kao rezultat nedostatka doze lekova, stresa, dehidracije, prehlade...
Znaci visokog šećera u krvi su sledeći:
Zamagljen vid
Učestalo mokrenje
Suva usta
Impotencija
Problemi sa koncentracijom
Infekcije
Sporo zarastanje rana
Ekstremni umor
Pospanost
Povećana žeđ
Svrab kože
Suva koža
Dobijanje na težini
Nervni problemi
Na sreću, možemo sprečiti visoke probleme šećera u krvi. Možete smanjiti nivo šećera u krvi hranom. Trebali bi konzumirati hranu sa niskim glikemijskim indeksom svakog dana. Izbegavajte prerađene šećere, zaslađivače, sokove.
Prava hrana može biti prilično jednostavno rešenje, ali samo ako se konzumira u pravim količinama.