filteri close
Objavljeno: 25.02.2021. Image source: Foto: Pixabay/geralt
300x600

Nikada nije kasno za poboljšanje zdravlja vašeg mozga. Ovi saveti mogu vam pomoći da poboljšate fizičko zdravlje, zdravlje mozga i kognitivne sposobnosti.

Čitav niz faktora, uključujući pušenje, visok krvni pritisak, dijabetes, utiču na krvne sudove ili vaskularne faktore rizika, a koji vremenom mogu dovesti do pogoršanja u funkcionisanju mozga i povećati rizik od Alchajmerove bolesti ili drugih oblika demencije.

Promene životnog stila štite srce  a i mozak.

Pokrenite se

Isplanirajte 150 ili više minuta aerobnih vežbi svake nedelje. Ako se niste redovno kretali, ne brinite.

I starije osobe koje godinu dana redovno šetale, pokazali su značajna poboljšanja u memorijskim performansama koja su se takođe odnosila na rast memorijskih područja u mozgu.

Vrste fizičkih aktivnosti

Aerobni trening u kombinaciji sa vežbama snage najmanje dva puta nedeljno poboljšava zdravlje srca. Ove aktivnosti po svoj prilici, takođe, poboljšavaju i zdravlje mozga.

Jedite hranu zdravu za srce

Pored toga što jedete hranu koja pozitivno utiče na mozak, poput borovnica, orašastih plodova i masne ribe, a smanjite gotova jela, smanjite suhomesnate proizvode i sir, koji su neki od najviših izvora natrijuma  ishrani koji mogu dovesti do porasta krvnog pritiska.

7 upozorujućih znakova Alchajmerove bolesti

Postoje jasne smernice kako pristupiti svakom obroku.

Cilj je da pola tanjira čini povrće bez skroba i četvrtina žitarica od celog zrna. Povećanje vlakana i smanjenje „praznih“ ugljenih hidrata pomoći će vam da održite zdravu težinu i održi šećer u krvi stabilnim.

Oprezno sa stresom

Anksioznost i stres utiču na vaše mentalno zdravlje, ali mogu uticati i na vaše fizičko i zdravlje vašeg mozga. Redovna meditacija vam može pomoći u smanjenju rizika od pogoršanja vaskularnog zdravlja.

Obezbedite sebi dovoljno sna

Loš ili neadekvatan san povezan je sa pouzdanim izvorom sa pogoršanjem zdravstvenih i vaskularnih faktora rizika, uključujući visok krvni pritisak i povećanje telesne težine.

Povišen krvni pritisak ubrzava slabljenje kognitivnih funkcija

Vašem mozgu je potrebno tih nekoliko sati sati kako bi pomogao u čišćenju neurona i sinapsi i stvaranju uspomena. Kada nemate kvalitetan san, to značajno utiče na zdravlje vašeg mozga i vaše fizičko zdravlje.

Koristite svoj mozak

Ostati kognitivno aktivan kroz društvene aktivnosti, poput pohađanja knjižnog kluba ili kursa kuvanja, može pomoći usporavanju ili sprečavanju razvoja gubitka pamćenja i depresije povezane sa starenjem.

Pazite na krvni pritisak

Redovno proveravajte krvni pritisak ili najmanje svakih šest meseci. Pazite na znakove puzećeg povećanja.

Visok krvni pritisak se sada definiše kao krvni pritisak veći od 130/90. Nove smernice za visoki krvni pritisak pomažu da prepoznamo ljude starije životne dobi koji su u riziku od doživotnog visokog krvnog pritiska.

Zdrav životni stil može vam pomoći da sprečite faktore rizika poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa i gojaznosti. Ako već imate jedan ili više ovih faktora rizika, možda ćete moći da napravite promene u načinu života koje mogu preokrenuti uslove i pomoći u poboljšanju zdravlja vašeg mozga.