filteri close
Objavljeno: 29.02.2020. Image source: fsHH/Pixabay
300x600

Nezadovoljstvo sopstvenim telom, stalno poređenje sa drugima, priželjkivanje da se to promeni i neprihvatanje sebe i sopstvenog izgleda mogu biti izuzetno opasni

Studija, koja je objavljena u časopisu Body Image, analizirala je podatke 18.541 žena u 40 različitih zemalja koje su odgovorile na pitanja u okviru Ankete o zadovoljstvu veličinom grudi o svojoj idealnoj veličini grudi, kako se osećaju u odnosu na svoje grudi, kao i na pitanja o opštem zdravlju dojki.

Žene, oprez! Izgleda da trajna farba za kosu povećava rizik od raka dojke!

Uz učešće više od 100 međunarodnih stručnjaka, ovo je najveća međukulturalna studija koja se bavi slikom tela koja je ikada sprovedena. 

Nakon analize podataka, istraživači su otkrili da je skoro 71% žena nezadovoljno veličinom svojih grudi. Njih 48% izjavilo je da žele veće grudi, dok je 23% ispitanica izjavilo da bi volele da im grudi budu manje. Samo 29% žena reklo je da je zadovoljno veličinom svojih grudi. 

Muškarci više gledaju u grudi drugih muškaraca nego žene

Tačna mera idealne veličine grudi varirala je od države do države. Žene u Brazilu, Japanu, Kini, Egiptu i Velikoj Britaniji najčešće su bile nezadovoljne veličinom grudi. 

Žene u Indiji, Pakistanu, Egiptu, Libanu i Velikoj Britaniji imale su najveću idealnu veličinu grudi. 

Žene u Japanu, na Filipinima, u Nemačkoj, Austriji i Maleziji imale su najmanju idealnu veličinu grudi. 

Istraživači su takođe otkrili da žene koje nisu zadovoljne veličinom grudi ređe upražnjavaju dobre zdravstvene navike vezane za samopregled i zdravstvenu kontrolu dojki.

Da li je istina da jogurt štiti od raka dojke?

Žene koje su bile nezadovoljnije veličinom svojih grudi takođe su imale niže samopoštovanje i lošije emocije, kao i negativnu sliku o celokupnom svom telu.

Stručnjaci su pozvali žene da se više fokusiraju na funkcionalnost svojih grudi - da razmotre i uvaže funkcije koje grudi obavljaju - umesto na njihov izgled.

Nauka tvrdi: Društvene mreže uzrokuju poremećaj ishrane kod adolescenata