filteri close
Objavljeno: 03.01.2020. Image source: Pixabay/calibra
300x600

Ispostavlja se da muškarce više zanimaju grudi onih koje doživljavaju kao konkurente

Muškarci provode više vremena gledajući u grudi drugih muškaraca nego što to rade žene, zaključak je studije objavljene u Evolutionary Psychological Science, koja je donela i nove zaključke kako odnos veličine kukova i ramena utiče na percepciju atraktivnosti.

„Muškarci i žene imaju polno dimorfne (različite) fizičke karakteristike, a i muškarci i žene ocenjuju ženska lica privlačnijim ako imaju tipično ženske karakteristike, kao što su pune usne i mala brada, nasuprot ženama sa licima koja imaju muške karakteristike“, rekao je Farid Pazhoohi, psiholog sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji i jedan od autora nove studije.

„Slično tome, pojedinci više vole stereotipno ženska tela, kao što je mali odnos kukova i struka (uzak struk i široki kukovi) u poređenju sa stereotipno muškim telima (visok odnos kukova i struka), za koje se veruje da su uspešniji u dostizanju statusa“, objašnjava on.

Redovno vežbanje poboljšava plodnost kod muškaraca

„Ako je krupniji gornji deo tela tipično muški atribut, onda bi žene sa manjim gornjim delom tela trebalo da se smatraju ženstvenijim i sledstveno tome – privlačnijim. Slično muškarcima, veličina torzoa žena pokazuje varijacije“, rekao je Pazhoohi za PsyPost.

Pošto varijacije u torzou žena nikada nisu bile istražene, hteli smo da testiramo efekte toga kako muškarci i žene ocenjuju privlačnost i kod muškaraca i kod žena.

Istraživački tim imao je uzorak od 82 heteroseksualna muškarca koji su gledali i ocenjivali tri muška i tri ženska trodimenzionalna modela, koji su se razlikovali u svom odnosu ramena-kukovi.

5 saveta za bolji i kvalitetniji san kojim vodite brigu o svom telu

Oni su pronašli značajne razlike u tome kako muškarci i žene ocenjuju privlačnost muških i ženskih modela.

„Naša studija je pokazala da muškarci ocenjuju druge muškarce sa većim gornjim delom tela privlačnijim, kao i žene sa manjim gornjim delovima tela. Dok je ženama privlačnija bila osrednja veličina ramena kod muškaraca i žena“, objašnjava Pazhoohi.

Zanimljivo je i da su muškarci duže vremena gledali u grudi muških modela sa širim odnosom ramena-kukovi, dok kod žena tih razlika nije bilo.

8 naučno dokazanih zdravstvenih prednosti CRNOG čaja

„Gledanje je pokazalo da samo muškarci poklanjaju pažnju varijacijama u gornjem delu tela. Ukupno gledano, muškarce više zanimaju muški gornji delovi tela, što navodi na to da oni sami žele muževnije oblike tela da bi imali više uspeha kod žena. To govori i da su procenjivali koliko je njihov rival opasan fizički“, kaže istraživač.

Neko bi rekao da su muškarci možda sujetniji i zavidniji nego žene, ali to svakako nećete čuti od njih samih.

Šalu na stranu, treba reći da je studija ograničena uzorkom i da bi trebalo da se replicira i kod drugih kultura i nacija da bi se došlo do snažnijeg zaključka. ac