filteri close
Objavljeno: 11.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/PublicDomainImages
300x600

Dobre vesti za one kojima je teško da pijuckaju vodu ceo dan: hrana koju jedete igra veliku ulogu u hidrataciji.

Oko 20% potreba tela za tečnošću dobija se iz hrane, prvenstveno voća i povrća. 

Imajte na umu da će voće i povrće izgubiti vodu kada se termički obrađuje. Da biste optimizovali aspekt hidratacije ove hrane, najbolje je jesti ih sirove ili minimalno kuvane. A za najbolji, najhidratantniji efekat, uživajte u ovoj hrani uz čašu vode. Koliko god da je važno da jedete svoju dnevnu dozu voća i povrća, nemojte to koristiti kao izgovor da ne pijete dovoljno vode.

Evo osam najhidratantnijih namirnica i nekoliko ideja kako da u njima uživate.

1. Grickajte svež krastavac umesto čipsa

Krastavac sadrži 95 posto vode i jedan je od najhidratantnijih namernica. Budite kreativni oko uključivanja krastavaca u svoju ishranu. Na primer, probajte kriške krastavca sa umakom ili humusom umesto čipsa ili ohlađenu supu od krastavca, kao osvežavajuće predjelo u toplim danima koji su pred nama. Nemojte ljuštiti koru krastavca kako biste sačuvali vitamine i minerale.

2. Umočite štapiće celera u kremasti puter od kikirikija da biste povećali unos vode

Celer je veoma hidratantan - sastoji se prvenstveno od vode! Štapići celera mogu biti dosadni za jelo, ali možete ih učiniti ukusnijim. Namažite ih puterom od kikirikija ili salatom od tunjevine kao alternativu hlebu sa malo ugljenih hidrata.

3. Lubenica je savršen dodatak voćnoj salati

Lubenica je bogata vodom i sa malo kalorija. To je razlog više da je jedna od omiljenih poslastica u vrelim letnjim danima. 

4. Dinja nudi hidratantni kalijum 

Porcija dinje sadrži oko 427 miligrama kalijuma, što je čini pristojnim izvorom hranljivih materija. Kalijum je važan za hidrataciju - to je elektrolit, što znači da pomaže telu da izbalansira sadržaj vode. Dinju možete jesti solo ili u voćnoj salati, dodati je u smutije ili upariti sa pršutom za slatku i slanu užinu.

5. Jagode sadrže iznenađujuću količinu vode

Jagode su odličan izvor vitamina C, sa skoro 100 mg u 1 šoljici. To nije sve: jagode su takođe neverovatno hidratantne i sadrže 91 posto vode. Možete ih jesti soli ili pokušajte da umočite komade jagoda u otopljenu čokoladu ili dodate pudingu od čia semena za hranljiv desert.

6. Zamenite lepinju za ajsberg salatu da biste povećali unos vode

Sve vrste zelene salate (i drugo zelenilo poput kelja i spanaća) imaju visok sadržaj vode, ali je salata  proglašena najhidratantnijom, sa 95 posto vode po težini, prema. Najočigledniji jela je u salati, ali možete je koristiti i umesto lepinje uz vaš sledeći hamburger.

7. Paradajz takođe hidrira

Paradajz sadrži oko 94 posto vode. I, kao i dinja, on je izvor kalijuma, sa 292 mg u jednom srednjem paradajzu. Na sreću, raznovrsni su koliko i ukusni. U njima možete uživati u sosu za testeninu, čorbi, svežoj salsi ili jednostavno narezanim i posutim solju. 

8. Paprike su hidratantna hrana sa malo ugljenih hidrata

Paprike se sastoje od oko 92 posto vode. Koristite paprike narezane na kockice da dodate hrskavost salatama i salsama ili velike kriške kao alternativu čipsu ili za zahvatanje humusa. Punjene paprike su takođe odlična opcija za predjelo, ali imajte na umu da će izgubiti neke od svojih hidratantnih prednosti tokom boravka u rerni.

Na kraju, napominjemo da morate piti vodu tokom dana da biste izbegli brojne zdravstvene probleme koji mogu nastati usled nedovoljne hidratacije organizma. Količina vode koja vam je potreba zavisi i od faktora kao što su godine starosti, pol, nivo fizičke aktivnosti, trudnoća i da li dojite bebu ili ne. 

Sve faze dehidratacije - simptomi i prva pomoć