filteri close
Objavljeno: 12.07.2022. Image source: Foto: Pixabay/GSquare
300x600

Dehidratacija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica, ali je lako ispraviti grešku pre nego što postane ozbiljna.

Čak i blaga dehidratacija može uticati na telesnu temperaturu, krvni pritisak i broj otkucaja srca. Što je telo više dehidrirano, simptomi su teži, uključujući slabost, konfuziju, kognitivna oštećenja, pa čak i smrt. Međutim, dehidrataciju je lako sprečiti u razvijenim zemljama sa obilnim zalihama čiste vode. A sposobnost da prepoznate znake dehidratacije može vam pomoći da se zaštitite svoje zdravlje.

Kako prepoznati znake dehidratacije?

Blaga dehidratacija se javlja kada se telesna tečnost iscrpi za samo 3% kod adolescenata i 5% kod novorođenčadi. Znaci upozorenja da nastupa dehidratacije su osećaj žeđi i tamnija boja urina. Ovi simptomi mogu biti praćeni umorom, suvim ustima ili vrtoglavicom. Bebe mogu da imaju hladne ekstremitete i da pokazuju ubrzano disanje, u kom slučaju treba da dobiju medicinsku pomoć.

U bilo kom uzrastu, znaci teške dehidratacije uključuju osećaj preteranog umora, vrtoglavicu pri ustajanju koja ne jenjava,konfuzija,koma, suva koža, tahikardija, smanjeno mokrenje, slab ili ubrzan puls, niži krvni pritisak. Teška dehidratacija ozbiljno ugrožava funkciju mozga i fizičko zdravlje i ako se ne leči, može dovesti do smrti.

Opasnosti po zdravlje: 8 saveta kako da se sačuvate tokom letnjih vrućina

Jednostavan kućni lek za prevenciju je da pokušajte da u vodu dodate prstohvat soli i krišku limuna ili limete kako biste podstakli apsorpciju vode u telo. Međutim, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć ako sumnjate na uznapredovalu umerenu dehidrataciju i odmah potražite pomoć lekara ili pozovite hitnu pomoć u slučaju teške dehidratacije.