filteri close
Objavljeno: 25.09.2019. Image source: pixabay.com
300x600

Depresija donosi snažno osećanje bespomoćnosti i bezizlaza, što često čini najveću prepreku u uspešnom savladavanju ovog problema.

Pored odgovarajuće terapije, koju može prepisati samo stručno lice koje je najpre dijagnostikovalo depresiju na osnovu jasno utvrđenih simptoma, i sami možete mnogo uraditi da pomognete sebi i poboljšate svoje stanje.

Poznavanje ovih načina prirodne borbe protiv depresije značajno je i za sve one koji u svom bližem okruženju imaju nekoga ko pokušava da se izbori sa jednim od najvećih i najčešćih problema današnjice.

Rutina

Ako ste depresivni, potrebna vam je rutina, tvrde stručnjaci.     

Depresija vam može oduzeti jasne granice dana, postojanja i smisla, što izaziva potrebu za čvrstom strukturom, sistemom u kome se svakodnevno funkcioniše i u kome će se osoba osećati sigurnije.

Postavljanje ciljeva

Osećanje vrednosti i postignuća najbolje ćete dostići postavljajući i ispunjavajući manje, dnevne ciljeve.

Neka vaš cilj bude nešto za šta znate da je ostvarivo, poput redovnog sređivanja kreveta, dugih jutarnjih šetnji ili redovnog šetanja ljubimca.

Vežbe

Redovno vežbanje, pored pojačavanja lučenja endorfina, dugoročno podstiče mozak na pozitivan stav u odnosu na mogućnost savladavanja prepreka.

Zdrava ishrana

Ne postoji čarobna dijeta koja pobeđuje depresiju. Ipak je važno da pazite šta jedete.

Ako ste navikli da se sa lošim mislima i emocijama borite prejedanjem, kontrola ishrane može vam pomoći da se osećate bolje.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama i folnom kiselinom može pomoći u ublažavanju simptoma depresije.

Dovoljno sna

Ovo je čarobni krug – depresija često vodi u insomniju, dok nespavanje, opet, samo dodatno pojačava simptome depresije.

Šta možete da uradite? 

Započnite unošenjem nekih promena u životni stil. Idite u krevet i budite se svakog dana u isto vreme. Uklonite sve smetnje iz svoje spavaće sobe, poput računara ili televizora. Emocionalno i mentalno iscrpljivanje samo će pogoršati stanje.

Preuzimanje odgovornosti

Depresija često utiče na osobu tako da se ona sve češće i sve više povlači u sebe, odričući se, ili zanemarujući mnoga polja svog života i odbacujući odgovornost.

Ipak, svakodnevne obaveze mogu vam pomoći da održite način života koji može značiti u borbi protiv depresije. One vas prizemljuju i daju vam osećaj postignuća. 

Logikom protiv užasnih misli

Kada ste depresivni, skloni ste postavljanju najstrašnijih mogućih zaključaka.

Angažujte svoj um i odlučite da se ubuduće sa snažnim negativnim mislima borite logikom. Postavite sebi slobodno pitanje „Da li me baš zaista niko ne voli?”, „Da li zaista ni zbog čega nije vredelo živeti ovaj dan?” i slično.

Unesite novine

Depresija se obično dožibljava kao bezizlasno stanje koje se iznova i iznova ponavlja, praćeno lošim mislima i emocijama.

Podstaknite zato sebe da uradite nešto novo i drugačije. Idite u muzej, pročitajte novu knjigu, volontirajte ili upišite kurs koji ste dugo želeli.

Kada izazovemo sebe da učinimo nešto drugačije, u mozgu se dešavaju hemijske promene. Pokušaj nečeg novog menja nivoe dopamina, koji je povezan sa zadovoljstvom, uživanjem i učenjem.  

Zabava

Pokušajte da se zabavite. Ako ste depresivni, nađite vremena za stvari u kojima uživate.

Ako vam se učini da vas više ništa ne može nasmejati i opustiti, samo podsetite sebe da to nije realnost, već samo jedan od simptoma depresije, i – nastavite da se trudite, ne stvarajući pritisak sebi o tačnim emocijama koje želite da osetite i željenom intenzitetu zadovoljstva.

Vremenom ćete zabavne aktivnosti zaista ponovo i doživeti kao zabavne.