filteri close
Objavljeno: 18.09.2019. Image source: pixabay.com
300x600

Prepoznajte ih i reagujte na vreme.

Svakodnevni stres ne možete u potpunosti izbeći. Pitanje je – na koji se način nosite sa njim. 

Postoji određena predisponiranost, u odnosu na urođeni nivo serotonina, koja ljude lakše izlaže depresivnim stanjima, ili ih od njih čuva.

Ipak, dugoročna emocionalna i mentalna iscrpljenost, ukoliko se na nju ne reaguje, može dovesti do ozbiljnih depresivnih raspoloženja i reakcija.

Ovo su simptomi koje svako treba da poznaje, kako bi na vreme reagovao na sopstvene probleme, ili probleme nekoga u svojoj okolini:

1.    RAZDRAŽLJIVOST 

U situacijama kada osoba ima utisak da ne može da se nosi sa nekim od problema, svaka, čak i najmanja neprijatnost, može biti kap u prepunoj čaši, te je razdražljivost najčešća reakcija u ovakvim okolnostima.

Čest uzrok jeste i stalno vraćanje misli na određenu, doživljenu ili zamišljenu neprijatnost. Kontinuirana borba sa ovakvim mislima ili emocijama uzrokuje intenzivnu iscrpljenost nervnog sistema.

Preopterećenost i preplavljenost problemima i razdražujućim mislima čini da osobe gube strpljenje, te da male stvari deluju kao velike, a velike – kao nerešive. 

2.    NEDOSTATAK MOTIVACIJE 

Mentalna iscrpljenost najčešći je uzrok gubitka motivacije. U ovakvim slučajevima događa se da osoba odlaže ili izbegava aktivnosti koje su je ranije uzbuđivale, čime zapravo nesvesno želi da smanji pritisak, pa čak i snagu pozitivnih emocija, jer se više ne oseća spremno da ih podnese.

3.    PROBLEMI SA SPAVANJEM

U odnosu na san, postoje dva tipa simptoma mentalne i emocionalne iscrpljenosti – preterana potreba za snom i insomnija.

Ovakvi poremećaji sna mogu biti i rezulatat sezonskih promena, ili nekih trenutnih problema, te je važno pratiti njihovo trajanje, razvoj i odnos prema drugim navedenim simptomima. 

4.    POREMEĆAJ APETITA 

Ako je u telu prisutan hormonski disbalans, to često može dovesti do gubitka apetita.

Sa druge strane, mentalna i emocionalna iscrpljenost onemogućavaju osobu da posveti vreme i strpljenje razmišljanju o pravilnoj ishrani i procesima samodiscipline, pa ona često poseže za brzom hranom, ili velikim količinama omiljene, često nezdrave hrane, kako bi u trenutku osetila kakvo-takvo olakšanje. 

5.    SUŽEN FOKUS I INTROSPEKCIJA

Ljudi koji su emotivno i mentalno iscrpljeni često gube iz vida širu sliku, zaboravljaju na svoju okolinu, i fokusiraju se na ono što ih muči i što se dešava u njima.

Sve što se dešava dovode u vezu sa sobom, i često počinju da izbegavaju druge ljude, videći društvenu interakciju kao još jedan od tereta koji će doprineti njihovom stresu. 

Kako se ODMORITI?

Vežbanje i meditacija odlični su tretmani u ovakvim situacijama, uprkos padu motivacije za bilo koji vid samopomoći.

Razgovor takođe pomaže da se problemi ospolje, sagledaju u širem kontekstu i uvidi koliko su, zapravo, mali, često – konstruisani, i gotovo uvek – rešivi.