filteri close
Objavljeno: 04.07.2020. Image source: Pixabay/Free-Photos
300x600

Osim vitamina i minerala, imaju dobro dejstvo na dijabetes

Poznato je da mahunarke obiluju vitaminima i mineralima, a novo istraživanje kanadskih naučnika pokazuje da grašak blagotvorno deluje na dijabetes.

Male količine ovog povrća dovode do blagog pada koncentracije šećera u krvi, kao i krvnog pritiska i koncentracije holesterola.

Šoljica graška dnevno može da pomogne osobama obolelim od dijabetesa tipa dva da kontrolišu koncentraciju šećera u krvi i smanje rizik od srčanih i moždanih udara, pokazali su rezultati kanadskog istraživanja objavljenog u časopisu Archives od Internal Medicine.

Popravite raspoloženje hranom! Ovo su 4 vesele namirnice!

Naučnici su utvrdili da u poređenju s ishranom integralnim žitaricama, ishrana malim količinama graška dovodi do blagog pada koncentracije šećera u krvi, kao i krvnog pritiska i koncentracije holesterola u krvi.

Posle tri meseca na dijeti koja uključuje grašak, procena desetogodišnjeg rizika za bolesti srca i krvnih sudova pala je kod učesnika istraživanja s 10,7 na 9,6 odsto.

"Mahunarke su dobar izvor proteina, a belančevine ublažavaju podizanje koncentracije šećera u krvi i smanjuju krvni pritisak", rekao je Dejvid Dženkins iz bolnice Sent Majkl u Torontu, koji je vodio istraživanje.

Svi ga jedemo, ali znamo li koliko je zapravo zdrav?

Takođe mahunarke poput graška, preporučuju se dijabetičarima zbog niskog glikemijskog indeksa, jer posle njih nema naglog skoka koncentracije šećera u krvi.

Dženkins kaže da su rezultati ishrane mahunarkama kod dijabetičara impresivni, jer se upoređivalo s ishranom integralnim žitaricama koja se smatra zdravom hranom.

Kod ishrane integralnim žitaricama nije uočen pad krvnog pritiska kao kod ishrane mahunarkama, zaključili su naučnici.