filteri close
Objavljeno: 01.07.2020. Image source: RitaE/Pixabay
300x600

Krompir važi za „sirotinjsku hranu”, ali i osnovu mnogih tradicionalnih kuhinja. Ipak, često zaboravljamo kolika je zapravo njegova moć

Krompir je izvor brojnih vitamina i minerala

Jedan srednji krompir (sa ljuskom) ima otprilike 161 kaloriju, a sadrži 4,3 grama proteina, 0,2 grama masti, 36,6 grama ugljenih hidrata i 3,8 grama vlakana.

Odličan je izvor vitamin C, B6, kalijuma, mangana, magnezijuma, fosfora, niacin i folate.

Ukusna i zdrava: Čorba od celera sa krompirom

Njegova hranljiva svojstva, naravno, umnogome zavise i od vrste, kao i od načina pripreme.

Bogat antioksidansima

Krompir je bogat jedinjenjima poput flavonoida, karotenoida i fenolnih kiselina.

Ova jedinjenja deluju kao antioksidansi u telu neutrališujući potencijalno štetne molekule, poznate kao slobodni radikali.

Kada se slobodni radikali akumuliraju u telu, oni mogu povećati rizik od pojave hroničnih bolesti, poput srčanih obolenja, dijabetesa i raka.

Kontrola šećera u krvi

Krompir sadrži posebnu vrstu skroba, poznatu i kao otporni skrob.

Ovaj skrob se ne razgrađuje kao druge vrste i ne apsorbuje se u potpunosti.

Umesto toga, on stiže do debelog creva, gde postaje izvor hranljivih materija za korisne bakterije u crevima.

Još jedan odličan razlog da se kontroliše šećer - umanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

Otporni skrob dovodi se u vezu sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući i smanjenje otpornosti na insulin (za čak 33%), što pomaže kontroli šećera u krvi.

Zanimljivo je da su istraživanja pokazala i da je moguće povećati sadržaj otpornog skroba u krompiru. Da biste ovo postigli, kuvani krompir čuvajte u frižideru tokom noći i jedite ga sutradan, dok je hladan.

Zdravlje sistema za varenje

Kada otporni skrob dospe do debelog creva, on postaje hrana korisnim bakterijama iz creva.

Otporni skrob iz krompira uglavnom se pretvara u kratki lanac masnih kiselina butirata - izvor hrane za crevne bakterije.

Studije su pokazale da butirat može smanjiti upalu debelog creva, ojačati njegovu otpornost i smanjiti rizik od raka debelog creva.

Štaviše, butirat može pomoći pacijentima sa upalnim poremećajima creva, kao što su Kronova bolest, ulcerozni kolitis i divertikulitis.

Prirodno bez glutena

Bezglutenska ishrana jedna je od najpopularnijih dijeta u svetu.

Treba ponavljati: ishrana bez glutena ne služi NIČEMU ako nemate netoleranciju na njega!

Većina ljudi ne oseća nepovoljne simptome zbog konzumiranja glutena.

Međutim, ljudi kojima gluten smeta razvijaju niz simptoma, poput oštrih stomačnih bolova, opstipacije, dijareje, nadimanja, osipa na koži i slično.

Krompir ne sadrži gluten, te je odlična i vrlo hranljiva namirnica za sledbenike bezglutenske ishrane.

Protivupalna svojstva

Delujući protivupalno, krompir umiruje čireve na želucu i dvanaestopalačnom crevu i smanjuje kiselost želuca.

Takođe može ublažiti upalu povezanu sa artritisom.

Regulisanje krvnog pritiska

Ako se priprema na zdrav način, krompir može pomoći i u regulisanju krvnog pritiska.

VAŽNO: Kako da sami kontrolišete krvni PRITISAK?

Bogat je hlorogenom kiselinom i antocijaninom, hemikalijama koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska.

Umirujuća svojstva

Krompir je bogat triptofanom, aminokiselinom sa prirodnim sedativnim svojstvima, koja pomažu umirivanju živaca.

Bez holesterola

Krompir ne sadrži loš holesterol, koji je ozbiljna pretnja za zdravlje srca i krvnih sudova.

11 najboljih brzih saveta za regulisanje holesterola

Sa druge strane, ovo povrće izuzetno je povoljno za zdravlje srca jer sadrži brojne antioksidanse, vlakna, kalijum i vitamin C i B6, koji su odlični za zdravlje srca.

Zdravlje mozga

Alfa-lipoinska kiselina, koenzim prisutan u krompiru, može pomoći jačanju opšteg kognitivnog zdravlja.

Stručnjaci su povezali ovu kiselinu sa blagotvornim uticajem na pacijente koji boluju od Alchajmerove bolesti.

Brojni vitamini i minerali prisutni u krompiru pozitivno utiču na funkciju mozga (uključujući cink, fosfor i B kompleks). Vitamin B6 je posebno značajan za održavanje neurološkog zdravlja.

Poboljšava san 

Triptofan, koji se nalazi u krompiru, prirodni je sedativ koji obezbeđuje dobar san.

Takođe, kalijum u krompiru deluje kao mišićni relaksant, što dodatno obezbeđuje mirniji san i opuštanje.

Ublažava simptome PMS-a

Prema nekim istraživanjima, sok od krompira mogao bi pomoći u ublažavanju simptoma predmenstrualnog sindroma.

Ovi vitamini ublažavaju PMS i nalaze se u sledećim namirnicama...

Visok sadržaj ugljenih hidrata u krompiru pomaže u podizanju nivoa triptofana, što dodatno pojačava proizvodnju serotonina u telu, delujući na poboljšanje raspoloženja i smanjenje anksioznosti.

Dobar za kosti

Bogat kalcijumom i fosforom, krompir pomaže jačanju kostiju.

Gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor i cink prisutni u krompiru doprinose izgradnji i održavanju strukture i snage kostiju.

Cink i gvožđe igraju ključnu ulogu u proizvodnji i sazrevanju kolagena.

Lepša koža i borba protiv podočnjaka

Krompir podstiče proizvodnju kolagena, te je odličan sastojak maski za lice, koja pritom pomaže u lečenju akni i tamnih mrlja na koži.

Krompirov sok takođe može pomoći u borbi protiv preranog starenja kože i pojave sitnih bora.

Maska od krompira pomaže i u borbi protiv podočnjaka i natečenosti u predelu oko očiju.

U isto vreme, pomaže i u uklanjanju mrtvih ćelija sa površine kože i predstavlja odličnu negu za suvu kožu lica.