filteri close
Objavljeno: 24.12.2019. Image source: Pixabay/kamila211
300x600

Popularno je i moderno jesti hranu bez glutena iz zdravstvenih razloga, ali ako nemate celijakiju ili neku drgu vrstu osetljivosti na hranu, ona ne čini bukvalno ništa za vaše zdravlje.

Pre nekoliko godina svet je zahvatila moda jedenja hrane bez glutena. Ishrana bez glutena je definitivno i potvrđeno najbolja terapija za osetljivost na gluten, stanja kao što su celijakija, necelijakijska osetljivost na gluten i slično.

Prvo, šta je uopšte gluten?

Za slučaj da ne znate, gluten је kompozitni protein koji se nalazi u pšenici i srodnim žitaricama, kao što su raž i ječam. U ovsu se ne pojavljuje prirodno, ali pošto se ovas često uzgaja odmah pored pšenice i gotovo uvek industrijski prerađuje u istim postrojenjima kao pšenica, ovas je gotovo uvek kontaminiran ovim proteinom.

Kukuruz i pirinač ne sadrže gluten.

A čemu služi?

Gluten daje testu elastičnost, pomaže podizanje testa i držanje oblika. Koristi se u kozmetici, u šamponima za kosu, i ostalim dermatološkim preparacijama.

Ljudi netolerantni na gluten treba da obrate pažnju i na ove proizvode, jer gluten ovako dospeva na prste, a s prstiju dalje u crevni trakt.

Kako gojaznost u trudnoći utiče na IQ i motoriku deteta

Dakle, ishrana bez glutena je terapija za ljude koji imaju netoleranciju na ovaj protein i zato se hrane proizvodima koji ne sadrže gluten.

No, ta pomama je zahvatila i mnoge druge. „Lajfstajleri“, „bez glutena“ i „ljudi koji izbegavaju gluten“ su se pojavili skoro svuda, a to su osobe za koje je izbegavanje glutena način života.

I to je u redu, jer ne smeta nikome, ali brojne poznate ličnosti iz sveta prihvatile su ovu ishranu bez ikakve potrebe i pritom ubedile širu javnost da je gluten „nezdrav“. Američko istraživanje tržišta otkrilo je da 44 odsto ljudi kupuju hranu bez glutena iz razloga koji nemaju veze sa osetljivošću na hranu.

Kako kontrolisati METABOLIČKI SINDROM tokom sezone slava i praznika

Ankete pokazuju da čak 65 odsto ljudi veruje da je hrana bez glutena ukupno gledano zdravija. Ovaj trend podigao je cenu kompletne industrije proizvodnje hrane bez glutena, koja je 2011. iznosila 1,7 milijardi dolara, 2016. 3,5 milijardi dolara, a predviđa se da će 2020. dostići vrednost od 4,7 milijarde dolara.

Opet, podaci za SAD se svakako razlikuju od podataka kod nas, kojima nemamo pristup, ali sledeći put kad odete u prodavnicu videćete i sami koliko proizvoda ima na kojima piše da su bez glutena.

Evo kako mahunarke utiču na zdravlje srca

Problem sa rastom popularnosti izazvao je i kontraefekat da je to samo „moda“. To je loše za ljude sa celijakijom ili drugim stanjima povezanim sa osetljivošću na hranu, koji se žale da ih ponekada ne shvataju ozbiljno u restoranima i kantinama.

To ide dotle da ih čak i medicinski profesionalci opšte prakse podrugljivo gledaju.

Zato je bilo važno povući jasnu granicu između onih koji imaju koristi od ishrane bez glutena i onih kod kojih ona ne donosi nikakvu korist da bi se dobila javna klinička slika ovih pitanja.

Zbog toga je grupa istraživača iz Šefilda u Velikoj Britaniji sprovela dvostruko slepu studiju sa nasumičnom kontrolom kod grupe ljudi da bi se videlo da li ishrana sa glutenom ili bez njega donosi neke zdravstvene promene.

Kako preskakanje doručka utiče na učenje i pamćenje

Prosečna uzrast kontrolnih subjekata iznosila je 38 godina, a činile su je uglavnom žene.  Nijedan od učesnika nije imao problema sa osetljivošću na gluten pre, a svi su oni jeli hranu za koju nisu znali da li u sebi sadrži gluten ili ne.

Rezultat?

Nikakvih promena kod ispitanika nije bilo. Drugim rečima, hrana sa glutenom ili bez njega ne donosi nikakve zdravstvene promene kod ljudi koji nemaju osetljivost na gluten.

Ovo poništava i tvrdnju „lajfstajlera“ da je ishrana bez glutena „prosto zdravija“.

Dakle, ako vam lekar nije konstatovao netoleranciju na gluten, nema nikakvog medicinskog razloga da se hranite takvom ishranom.