filteri close
Objavljeno: 22.06.2020. Image source: Pixabay/engin akyurt
300x600

Nema uvek potrebe za analgeticima 

Predmenstrualne sindrome najbolje ublažavaju vitamini B1 i B2, koji su sastavni deo tamnozelenog povrća, graška, žitarica, mesa, ribe i jaja, navodi se u istraživanju Univerziteta Masačusets.

Veliki broj žena koje imaju problema sa predmenstrualnim sindromom (PMS) isprobale su gotovo sve da bi što lakše "preživele" te dane, od tableta protiv bolova do termofora i ugrejanih ćebadi.

Međutim, najnovije istraživanje Univerziteta Masačusets sprovedeno na 3.000 žena, otkrilo je da simptome PMS-a najbolje ublažava vitamin B, koji je sastavni deo tamnozelenog povrća, gljiva, graška, žitarica, mesa, ribe i jaja.

Na koliko je najbolje raditi papa test? Ne previše često, ali ipak redovno

Portal Vitamin prenosi da su žene koje su redovno jele hranu bogatu vitaminom B imale za 35 odsto manji rizik od simptoma PMS-a, nego one koje nisu jele tu vrstu hrane.

Čokolada i čizburger bogati su B vitaminima, odnosno tiaminom u vitaminu B1 i riboflavinom u vitaminu B2.

Ta dva vitamina ublažavaju simptome stresa, pri čemu stručnjaci ukazuju da tiamina najviše ima u celovitim žitaricama, orašastim plodovima i crvenom mesu, dok riboflavina ima u mleku, jajima, crvenom mesu i zelenom lisnatom povrću.

Ne izbegavajte testove - preeklampsija može žestoko uticati na život!

Ti spojevi, uključujući i serotonin i dopamin pomažu u regulisanju neugodnih simptoma PMS-a, kao što su promene raspoloženja, depresija, bolovi i umor.

"Ako imate dovoljnu količinu vitamina B u organizmu, on će smanjiti predmenstrualni sindrom, jer taj vitamin deluje na hemikalije u mozgu koje aktiviraju PMS", navedeno je u istraživanju.