filteri close
Objavljeno: 07.01.2020. Image source: joeabraham/Pixabay
300x600

Simboli i zvuci praznika još uvek su svuda oko nas.

Gde god da krenete, na ulici su lampioni, u reklamama pokloni i praznična trpeza, a u svakom lokalu po jedna verzija svetski popularnih prazničnih pesama.

I sve ovo sa ciljem širenja prazničnog duha, buđenja lepih emocija i novih nadanja za narednu godinu ili veliki praznik u krugu porodice.

Nervozni ste i opterećeni? Bojice u šake - umetnost smiruje!

Ipak, stručnjaci upozoravaju da neprekidno ponavljanje ovih raspevanih stihova može imati negativan psihološki uticaj na ljude.

Dok na početku decembra praznična muzika budi nostalgiju i uvodi nas u dane praznika, nakon određenog broja dana, i slušanja jednih te istih pesama i poruka koje su u njima sadržane, može izazvati nervozu, dosadu, pa čak i ozbiljnije mentalne probleme, kažu istraživači.

Razlog ovoga je taj što mozak postaje prezasićen, izazivajući negativan odgovor.

Ako ste uz to zabrinuti zbog troškova, posla koji čeka ili zbog prazničnog viđanja sa porodicom, neprestani zvuci veselih melodija mogu pojačati stres, umesto da ga olakšaju.

Kako izaći na kraj sa prazničnom depresijom i anksioznošću

Istraživanje potrošačkih izveštaja još 2011. pokazalo je da se 23% Amerikanaca plaši praznične muzike tokom zimskog odmora.

Klinički psiholozi danas upozoravaju na to da božićna muzika izazva mentalnu iscrpljenost, kako kod ljudi koji rade u lokalima, tako i kod kupaca.

Sa druge strane, zimski mirisi, poput mirisa bora ili cimeta, pozitivno utiču na raspoloženje i podstiču donošenje pozitivnih odluka, te je umerena kombinacija prijatnih nadražaja za sva čula najbolja preporuka za podsticanje i negovanje prazničnog duha.

Kako kontrolisati METABOLIČKI SINDROM tokom sezone slava i praznika