filteri close
Objavljeno: 10.04.2024. Image source: Pexels
300x600

Ranije cvetanje i toplo vreme doveli do porasta polena drveća

Beogradska Agencija za zaštitu životne sredine objavila je novi izveštaj o monitoringu alergenog polena koji pokazuje značajno prisustvo polena u vazduhu. 

Otkriveno je prisustvo 17 različitih vrsta polena drveća, što predstavlja znatan rast u poređenju sa prethodnim periodima. Izveštaj ukazuje i na ranije cvetanje korova i trava, što se pripisuje izuzetno toploj zimi i toplom početku proleća.

U analizi su posebno izdvojene visoke koncentracije polena breze, tise, čempresa, vrbe, platana, javora, duda, hrasta, jasena i oraha, naročito na području Novog Beograda.

Alergije su sada mnogo teže nego ranije, promenile su se

Ove promene u koncentracijama polena uticale su na povećanje alergijskih reakcija među stanovnicima.

U poređenju sa prošlom godinom, zabeleženo je znatno veće prisustvo polena drveća, a ranije cvetanje korovskih biljaka i trava dodatno pogoršava situaciju. 

Agencija za zaštitu životne sredine preporučuje praćenje vrednosti polena preko zvaničnog sajta i Android aplikacije "Polen Srbija", što omogućava bolje planiranje aktivnosti u skladu sa alergijskim potrebama.

Važno je napomenuti da se alergije ne treba lečiti samostalno, već je neophodna konsultacija sa lekarima. 

Preporučuje se početak terapije deset dana pre očekivanog početka sezone alergija na polene na koje je pojedinac alergičan. Ove mere su ključne za ublažavanje simptoma i poboljšanje kvaliteta života alergičnih osoba.