filteri close
Objavljeno: 17.03.2024. Image source: Foto: Pixabay/_Alicja_
300x600

Treba biti svestan potencijalnog rizika za određene grupacije

Banane su izuzetno korisne zbog svojih hranljivih vrednosti, te se često preporučuju kao međuobrok ili deo dijetalnog plana ishrane. One doprinose boljem nivou energije i zdravlju srca.

Konzumiranje banana nudi brojne koristi, uključujući pojačanu energiju, jačanje mišićne strukture, unapređenje probave i bogatstvo antioksidansima, magnezijumom, vitaminom C, B6 i folnom kiselinom.

Ipak, važno je biti svestan potencijalnih rizika koji dolaze s prekomernom potrošnjom banana.

Ove namirnice nikako nemojte uzimati sa ovim lekovima

Osobe sa određenim alergijama, astmom ili atopijskim dermatitisom mogu iskusiti negativne reakcije na banane. Alergije na hranu mogu izazvati iritacije i promene na koži jer telo neke namirnice prepoznaje kao opasnost.

Zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata i šećera, banane mogu drastično uticati na nivo šećera u krvi, što je posebno važno za osobe sa dijabetesom. U tom kontekstu, preporučuje se umerna konzumacija i pažljiv odabir kombinacija hrane, dajući prednost namirnicama bogatim proteinima ili neskrobnim povrćem.

Pravilno balansiranje ishrane bez odricanja: Neka vam obroci budu i hranljivi i ukusni

Ljudima sa problemima vezanim za visok nivo kalijuma, kao što su oni sa bubrežnim oboljenjima, savetuje se izbegavanje banana.

Takođe, zbog prisustva oligo-fruktana, banane mogu nepovoljno uticati na osobe sa sindromom iritabilnog creva, izazivajući bolove u stomaku i nadutost.