Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Banane su ukusne i zdrave, ali ponekad mogu biti i štetne
Treba biti svestan potencijalnog rizika za određene grupacije
Banane su izuzetno korisne zbog svojih hranljivih vrednosti, te se često preporučuju kao međuobrok ili deo dijetalnog plana ishrane. One doprinose boljem nivou energije i zdravlju srca.
Konzumiranje banana nudi brojne koristi, uključujući pojačanu energiju, jačanje mišićne strukture, unapređenje probave i bogatstvo antioksidansima, magnezijumom, vitaminom C, B6 i folnom kiselinom.
Ipak, važno je biti svestan potencijalnih rizika koji dolaze s prekomernom potrošnjom banana.
Ove namirnice nikako nemojte uzimati sa ovim lekovima
Osobe sa određenim alergijama, astmom ili atopijskim dermatitisom mogu iskusiti negativne reakcije na banane. Alergije na hranu mogu izazvati iritacije i promene na koži jer telo neke namirnice prepoznaje kao opasnost.
Zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata i šećera, banane mogu drastično uticati na nivo šećera u krvi, što je posebno važno za osobe sa dijabetesom. U tom kontekstu, preporučuje se umerna konzumacija i pažljiv odabir kombinacija hrane, dajući prednost namirnicama bogatim proteinima ili neskrobnim povrćem.
Pravilno balansiranje ishrane bez odricanja: Neka vam obroci budu i hranljivi i ukusni
Ljudima sa problemima vezanim za visok nivo kalijuma, kao što su oni sa bubrežnim oboljenjima, savetuje se izbegavanje banana.
Takođe, zbog prisustva oligo-fruktana, banane mogu nepovoljno uticati na osobe sa sindromom iritabilnog creva, izazivajući bolove u stomaku i nadutost.